Üniversite sınavına az bir süre kala öğrencilerin heyecanı dorukta. Aileler de çocuklarının iyi bir üniversite kazanması için en az onlar kadar heyecanlı. Sınav sonuçları onların geleceğini büyük ölçüde etkileyecek. Lakin kafalarda hala soru işaretleri var. Ege Aktif Eğitim Kurumları Rehber Öğretmeni Ekin Su Işıktaş sınav öncesinde yapılması gerekenleri açıkladı.
Üniversite Sınavına Bir Hafta Kala Öğrencilerin Yapması Gerekenler
2024 YKS ye sayılı günler kaldı. Sınava girecek öğrenciler ve aileleri ise son süreç heyecanı yaşıyor. Son haftanın çok kritik olduğunu vurgulayan Rehber öğretmen Ekin Su Işıktaş, ''Öğrenciler, bu dönemde kendilerini fazla zorlamadan, dengeli ve planlı bir şekilde çalışmalıdır'' ifadesini kullandı. Bu süreçte geniş kapsamlı tekrarlar yapmak yerine, kısa özetlerle kritik konuları gözden geçirmesinin önemini hatırlattı.
Eksik kaldıkları noktalara odaklanmalı, önceden çıkardıkları notları ve önemli formülleri tekrar ederek bilgilerini tazelemeleri gerektiğini, Ayrıca, geçmiş yılların çıkmış sorularını çözmek, sınav formatına aşina olmak açısından çok faydalı olduğunu söyledi.
Işıktaş ''Sınavları çözerken dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri, ÖSYM’nin belirttiği sınav saatlerinde deneme sınavlarını uygulamak ve süre tutarak çözmektir'' ifadesini kullandı. Süre tutarak sınav çözmek, öğrencilerin hem biyolojik olarak sınav saatine alışmalarına yardımcı olmakta hem de stres yönetimlerine katkı sağlamaları açısından değerli olduğunu belirtti.
''Aileler, çocuklarının ihtiyaçlarını ve sıkıntılarını anlamalı''
Ailelerin, YKS sürecinde çocuklarına destek olmak için duygusal ve pratik bir yaklaşım benimsemesi gerekttiğine dikkat çekildi . Işıktaş ''Bu süreçte, çocuklarının ihtiyaçlarını anlamalı ve onlara güven vermeli, başarılarına inandıklarını göstermelidirler'' düşüncesinin altını çizdi.
''Aileler, açık, anlayışlı ve destekleyici bir iletişim kurmalı ve sınav günü için sakin bir ortam sağlamalıdır'' diyen Işıktaş, en önemlisi, çocuklarına yalnız olmadıklarını hissettirmeli, sabırlı ve anlayışlı olmaları konusunda uyardı. Sınav günü, sakin bir ortam sağlamak ve sınavda gerekli belgelerin kontrolüne yardımcı olmak ailelerin yapabileceği destekleyici eylemler arasında olduğunu belirtti.
''Hem psikolojik açıdan hem de biyolojik açıdan sınava hazırlanılmalı''
Yaklaşan sınavlar için, nokta atışı eksiklere odaklanmak ve önceki yılların sınav sorularını gözden geçirmenin faydalı olabileceği belirtildi. Işıktaş ''ÖSYM'nin belirttiği süre içinde sınav çözülüp bitirilmelidir. Bu, psikolojik ve biyolojik açıdan sınav hazırlığına yardımcı olabilir'' ifadesini kullandı. Ayrıca yeterli uykunun, sağlıklı beslenmenin ve hafif egzersizler yapılmasının önemine değindi. Bu, öğrencinin hem fiziksel hem de zihinsel olarak rahatlamasını sağlayabilecek.
''Sınav öncesi ve esnasında öğrenciler nelere dikkat etmeli''
Sınav öncesi ve esnasında öğrencilerin dikkat etmeleri gereken birkaç önemli nokta bulunduğu belirtildi. Öncelikle, sınavdan önce iyi dinlenmek ve rahatlamak (Bu, iyi bir gece uykusu ve hafif bir kahvaltı yapmak) önemlidir. Sınav malzemeleri önceden hazırlanmalı ve sınava gireceği okulu önceden ziyaret ederek ulaşımı hakkında bilgi sahibi olmanın önemli olduğu belirtildi.
Işıktaş ''Sınav sırasında zaman yönetimine dikkat edilmeli, sorular dikkatlice okunmalı ve stresle başa çıkmak için derin nefes alınabilir'' tavsiyesi verdi. Sınavı bitirirken, tüm soruların yanıtlandığından emin olunmalı ve cevaplar kontrol edilmeli. Bunun, olası hataların düzeltilmesine yardımcı olabileceğini belirtti.
Ekin Su Işıktaş: ''Son olarak, siz değerli öğrencilere şunu söylemek istiyorum: Bu sınav, sizin kişisel değerinizi belirlemez. Sınav sonuçlarından bağımsız olarak hepiniz kıymetli ve özel bireylersiniz. Elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışın. Unutmayın, her sonucun ardından yeni fırsatlar ve yollar sizi bekliyor olacak'' dedi.