Yunanistan Savunma Bakanı Vasilis Palmas, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne bir ziyaret gerçekleştirdi. Bakan bu ziyarette Güney Kıbrıs’ta askeri deniz üssü kurma konusunda uzlaşmanın sağlandığını duyurdu.
Yunanistan Savunma Bakanı Vasilis Palmas tarafından da doğrulanan Mari’ye askeri deniz üssü inşa etme isteği bölgedeki gerilimi tırmandıracak bir gelişme.
Bakan Palmas özellikle Gazze’de devam eden çatışmalar sonucunda Kıbrıs’ın artan jeopolotik önemine dikkat çekti ve bölgede artan gerilimle birlikte jeopolotik konumu son derece önemli olan Kıbrıs’ın etkin şekilde kullanılmasının önemine vurgu yaptı.
Palmas, "Gerektiğinde dost ülkelere hizmet sunmak için jeopolitik gelişmemizi pratik sonuçlarla göstermemiz gerekiyor" dedi. Halihazırda sivil bir liman olan Mari Limanı Yunanistan’ın isteğiyle askeri üsse dönüştürülecek.
Ön çalışmalar devam ediyor
Yunanistan, limanın askeri üsse dönüştürülmesi amacıyla Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne teknik destek sağlıyor.
Yunanistan Savunma Bakanı Palmas, üssün inşa sürecini ana hatlarıyla belirleyecek ön çalışmanın tamamlanmasını beklediklerini ve bu projenin orta ve uzun vadeli bir proje olduğunu söyledi.
Palmas, deniz üssünün inşasının bir gecede gerçekleşmeyeceğini, kalite ve sürdürülebilirliği sağlamak için sistemli bir şekilde ilerleyeceğini açıkladı. Bakana göre bu proje, Kıbrıs'ın bölgesel güvenliğe katkıda bulunma ve müttefik ülkeleri destekleme yeteneğini geliştirmeyi amaçlıyor.
Dün hem Kıbrıs hem de Yunanistan Savunma Bakanları, Güney Akdeniz'de güvenliğin korunmasına yönelik ortak kararlılıklarını yeniden teyit ederek bölgedeki işbirlikçi çabaların altını çizdiler.
Yunan Donanması etkinliğini arttırmanın peşinde
Yunanistan Deniz Kuvvetleri, son dönemlerde uluslararası görevlerde kendisini göstererek tecrübe edinmeye çalışırken gücünü de kanıtlamayı hedefliyor.
Bunun en son örneği Kızıldeniz görevi. Süveyş Kanalı'ndaki nakliye gemilerini korumak amacıyla aylar önce başlatılan uluslararası çoklu görev gruplarından Aspides Operasyonuna katılan Yunan Donanması bu operasyona Hydra sınıfı fırkateynlerinden F-452 Hydra fırkateyni ile katkı sağladı.
Yunan donanması envanterinde halihazırda 4 adet Hydra sınıfı fırkateyn bulunuyor. Bunlar Türk Donanması envanterinde yer alan MEKO200 sınıfı fırkateynler ile aynı sınıftan geliyor.
Yunan Donanmasının toplamda 13 adet fırkateyni var. Kalan 9 fırkateyn Elli sınıfı fırkateynler. Eskiden Hollanda Donanması envanterinde yer alan bu gemiler uzun bir süredir Yunanistan’a hizmet veriyor.
Yunanistan envanterinde yer alan fırkateyn sayısını 16’ya çıkarmak ve modern fırkateynlere sahip olmak amacıyla Fransa’dan 3 adet yeni nesil fırkateyn siparişi verdi. Kimon sınıfı olarak adlandırılan bu 3 fırkateynden ilkinin 2025 yılında teslim edilmesi bekleniyor.
Denizaltıları ve hücumbotlar
Yunan Donanması envanterinde 10 adet denizaltı bulunuyor. 2 adet Glavkos sınıfı, 3 adet Poseidon sınıfı, 1 adet Okeanos sınıfı ve 4 adet Papanikolis sınıfı denizaltı Yunan Donanmasının derin denizlerdeki güç unsuru.
Donanma hücumbotlar konusunda iddialı. 19 adet hücumbota sahip olan Yunan Donanması ada, kaya ve adacığın bol olduğu Ege Denizi’nde hız ve güç dengesini bu şekilde sağlıyor.
Girit Adası’ndaki cephane: Souda Askeri Deniz Üssü
Yunanistan’ın Girit Adası’nda bulunan Souda Askeri Deniz Üssü, uzun bir süredir hem Yunan Donanması için hem de müttefik ülkeler için aktif bir liman olarak hizmet veriyor. Amerikan Donanmasına ait uçak gemilerinin de demirleyebildiği bu liman, bölgedeki en büyük askeri deniz üslerinden birisi.
NATO ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından da kullanılan bu üs bölgede uçak gemileri için uygun/muhafaza edebilen tek derin su limanına sahip. Amerika Birleşik Devletleri 2020 yılında Souda Deniz Üssü’nü genişletmek ve kapasitesini arttırmak için bütçe de ayırmıştı.