ALPER TEMİZ - Zeytin ve zeytinlik alanları koruma altına alan “3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun” 1939 yılında yürürlüğe girdiği günden bu yana, madencilik, enerji ve inşaat şirketlerinin zeytinlik alanları yağmalamasını engellemede önemli bir rol oynamıştır. Ancak betonlaşma çabaları bu kanunu, doğayı metalaştırma hedefleri doğrultusunda bir engel olarak görerek, çeşitli yönetmeliklerle delmeye çalışmıştı. 

Çiftçiler Sendikası (ÇİFTÇİ SEN) tarafından yapılan açıklamada, "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 01/03/2022 tarihinde çıkardığı 'Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' zeytinlik alanların talanına yol açabilecek maddeler içeriyordu. ÇİFTÇİ-SEN olarak, yönetmelik çıkar çıkmaz Danıştay’a başvurduk ve yürütmenin durdurulmasını, ardından da yönetmeliğin iptalini talep ettik. Danıştay 8. Daire, talebimizi uygun görerek yürütmeyi durdurma kararı verdi" denildi. 

ÇİFTÇİ SEN haklı bulundu

Bakanlığın bu karara itirazı üzerine, dosya Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu’na gitti. 13/09/2022 tarihinde, Danıştay Sekizinci ve Onuncu Dairelerinin ortak oluşturduğu kurul da oy çokluğuyla yürütmeyi durdurma kararı aldı. Yönetmeliğin iptaline ilişkin dava süreci devam ederken, Danıştay 8. Daire, 04/09/2024 tarihinde oy birliğiyle kararını açıkladı. Kararda, ÇİFTÇİ-SEN'in haklı olduğu belirtilerek, “3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun uyarınca korunma altında bulunan zeytinlik sahalardaki faaliyetlerin, kanun ile düzenlenmesi gerektiği” vurgulandı.

"Mücadelemiz sürecek" 

ÇİFTÇİ SEN son karara ilişkin olarak yaptığı açıklamada şunları ifade etti, "Zeytinler ve zeytinlik alanlar bir kez daha yok olmaktankurtarılmıştır. ÇİFTÇİ-SEN, tarım arazilerinin ve zeytinlik alanların yok edilmesine karşı mücadelesini sürdürecektir. AKP iktidarının artık tarım arazilerini, zeytinleri ve zeytinlik alanları yok etme politikalarından vazgeçmesi, doğayı meta olarak değil, tüm canlıların yaşam alanı olarak görmesi gerekmektedir. ÇİFTÇİ-SEN, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda kabul edilen “Köylü Hakları Deklarasyonu”na uygun davranmaya ve siyasi iktidarı bu yönde mücadele etmeye teşvik etmeye devam edecektir."

Muhabir: Alper Temiz