Koza Altın'ın Manisa Alaşehir'de açmayı planladığı antimon ocağına karşı Alaşehir Doğa ve Çevre Gönüllüleri Derneği'nin (ADOÇEV) açtığı davada karar çıktı. Manisa 1. İdare Mahkemesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının verdiği 'ÇED gerekli değildir' kararını iptal etti.
Bilirkişi raporunu gerekçe gösteren mahkeme, antimon ocağının yüzey ve yeraltı sularını olumsuz etkileme potansiyeli bulunduğuna, kütlesel toz emisyonlarının eksik hesaplanmış olmasının ocağın çevre üzerinde oluşturacağı etkilerin öngörülmesine olanak sağlamadığına dikkat çekti.
Manisa 1. İdare Mahkemesi bilirkişi keşfi raporundaki gerekçelere dikkat çekerek oy birliği ile projenin hukuka aykırı olduğuna karar verdi. Mahkemenin gerekçelerinden bazıları şunlar:
PTD raporunda hidrojeolojik değerlendirmeler önemli eksikler içeriyor.
Madencilik faaliyetiyle dağ, yamaç vb. değiştirilerek çukurlar açılacağı, stok ve pasa depolama sahalarıyla yüzey topografyasının değiştirileceği, bu etkinliklerin yüzey ve yeraltı sularını olumsuz etkileyebilir.
Kütlesel toz emisyonları raporlarda eksik hesaplanmış.
Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği açısından uygunsuzluk bulunuyor.
Evrenli içme suyu sondajının memba tarafında kalan tesisin asit maden drenajı riskleri değerlendirilmemiş.
Madencilik faaliyetleri sonucu oluşacak ormansızlaştırılma nedeniyle yer altı suyu fakirleşecek, su kalitesi bozulacak.
Amenajman Plan verilerine göre bölgedeki orman varlığı toprak koruma amacına yönelik. Maden faaliyeti ormancılık çalışmaları açısından sakıncalı görülüyor. Madenin habitatın doğrudan kaybı, bozulması ve parçalanması nedeniyle ekosistemin bozulmasına neden olacağı, faaliyetin bölgenin flora, fauna ve biyolojik çeşitliliği üzerinde olumsuz etki yaratacağı belirtiliyor.