GAMZE ESKİKÖY- Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EİB) basın toplantısı düzenledi. Gerçekleştirilen basın toplantısına Ege İhrahatçı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emre Uygun, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Kadri Güneş, Yönetim Kurulu üyesi Seyit Güngör Şaman, Genel Sekreter İbrahim Cumhur İşbırakmaz ve Yönetim Kurulu üyesi İsmail Selçuk katıldı. Toplantı Ege İhrahatçı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emre Uygun'un Türkiye Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.'ye (TUSAŞ) yönelik gerçekleştirilen terör saldırısını kınayarak saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşunun ardından Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı konseyi tarafından açıklanan rakamları paylaşan Uygun, toplam zeytin rekoltesinin 300 milyon 600 ton, sofralık zeytin rekoltesinin 750 bin ton, zeytinyağı rekoltesinin ise 475 bin ton olacağını söyledi.

"Yüzde 25 düşüş yaşadık"

Ege İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emre Uygun, 2023/24 sezonu hakkında değerlendirmelerde bulundu. Uygun, zeytinyağı ihracatının 70 bin ton seviyesinde gerçekleşmesini ve bu ihracattan 500 milyon dolar döviz geliri elde edilmesini beklediklerini açıkladı. Eylül ayı itibarıyla zeytinyağı ihraç fiyatlarının kilogram başına 4,78 dolardan 7,22 dolara yükseldiği bilgisini paylaşan Uygun, dünya genelindeki artan zeytinyağı fiyatlarının Türkiye'nin ihracat birim fiyatlarını da olumlu yönde etkilediğini vurguladı. En fazla zeytinyağı ihracatı yapılan ülkeler ise ABD, İspanya ve İtalya olarak sıralandı. Uygun, Geçen sezonun eylül ayına göre yüzde 25 düşük yaşandığını ve 907 milyon dolardan 726 milyon dolar seviyesine gerilediğini belirtti. 5 yıl içinde ihracattan 1,5 milyar dolar seviyesine çıkardığını belirtti. Uygun, “UZZK verilerine göre bu sezon ülkemizde 200 milyonun üzerinde zeytin ağacından elde edilecek toplam zeytin rekoltesinin 3 milyon 600 ton, sofralık zeytin rekoltesinin 750 bin ton, zeytinyağı rekoltesinin ise 475 bin ton olması bekleniyor. İspanya dünya zeytinyağı üretiminin yaklaşık yarısını karşılıyor ve son yıllardaki kuraklık ile olumsuz hava koşullarının ardından, 2024/25 sezonunda üretimde toparlanma bekleniyor. Yunanistan’da da geçen sezona kıyasla daha iyi bir rekolte öngörülürken, İtalya’da ise kuraklık ve olumsuz hava koşulları nedeniyle düşük bir üretim tahmin ediliyor. 2024/25 sezonunda dünya genelinde zeytinyağı üretiminde bir toparlanma bekleniyor” ifadelerine yer verdi.

“Sektörün gelişimi için çalışmalarımıza devam edeceğiz”

Uygun, "Avustralya’ya yönelik 01-07 Eylül 2024 tarihleri arasında “Fine Food 2024” fuarı ile eşzamanlı olarak bir Sektörel Ticaret Heyeti daha düzenledik. 2025 yılında, 5-7 Mart tarihleri arasında ABD, Kaliforniya'da düzenlenecek olan "Natural Product Expo West 2025" fuarına milli katılımımız Ege İhracatçı Birlikleri tarafından organize edilmekte. Ayrıca, ABD'de Summer Fancy Food Show ve Expo West, Japonya'da Foodex, Çin'de China International Import Expo gibi uluslararası birçok fuarda Türk zeytin ve zeytinyağını tanıtmak için aktif olarak yer alıyoruz. Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki altı gıda ihracatçı birliğimizin, Amerika Birleşik Devletleri'nde Türk gıda ürünlerinin tanıtımını gerçekleştirdiği TURQUALITY Projesi'nde, Türk zeytin ve zeytinyağının büyük ilgi görmesi bizi memnun ediyor. Bu projenin katkısıyla ABD'ye yapılan ambalajlı zeytinyağı ihracatının artması bizi oldukça mutlu etmektedir. Bu ve benzeri projelerle sektörümüzün gelişimi için çalışmalarımıza devam edeceğiz" diye konuştu.

"Devlet desteğine ihtiyacımız var"

Rekoltenin yüksek ve sektörün iyi durumda olduğunu ifade eden Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Kadri Gündeş, bu zamanda Tarım Bakanlığı’na çok iş düştüğüne dikkat çekerek destek verilmediği takdirde ne üreticinin ne de ihracatçının bu rekoltenin alandan kalkamayacağını söyleyerek devletin desteğe ihtiyacı olduklarını belirtti.

“Ekim ayı sezonunda 70.00 tn kayıp yaşandı”

Yeni sezonda geçen yıla göre ihracatta kötüye gittiğini belirten Ege Zeytin Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu üyesi Güngör Şarman “447 milyon dolar seviyelerinde ihratacı pazarlar almanya ırak emarika siyah zeytin 162 milyon dolar. Almanya ırak romanya 78.000 ton olarak gerçekleşti. Sofrada zeytinyağı ihratacımız yüzde 46 arttı ekim ayı sezonunda 70.000 tn kayıp yasandı. 2024 2025 sezonunda geçen yıla göre toparlanma bekliyoruz” diye konuştu.

"AB'nin sağladığı yıllık ihracat 100 ton"

Zeytinyağı ihracatında gümrük vergisinin kaldırılması yönündeki görüşlerimizi Ticaret Bakanlığımıza ilettiklerini ve olumlu haber aldıklarını söyleyen Şarman şu sözlere yer verdi:

"Uluslararası Anlaşmalar Genel Müdürlüğümüz ile yaptığımız toplantıda İngiltere'nin de Türkiye'den zeytinyağı ithalatı için gümrük vergisinin sıfırlanmasına olumlu yaklaştığı bilgisini edindik, umut ediyoruz ki verginin sıfırlanmasıyla, İngiltere pazarında ülkemiz önemli bir Pazar payı elde edecektir. Avrupa Birliği ülkemize zeytinyağı ihracatı için yıllık yalnızca 100 ton gibi trajikomik bir kota tanımıştır. Tunus, Fas, Mısır ve Cezayir gibi üretici Kuzey Afrika ülkelerine tanınan kotanın Türkiye’ye de sağlanarak çifte standardın ortadan kaldırılması beklentimiz mevcut. Söz konusu kotanın en az 30 bin ton seviyesine yükseltilmesi yönünde Bakanlığımızla gerekli görüşmeleri gerçekleştirdik ve taleplerimizi ilettik. Bu süreçte, AB pazarındaki tüketicilerin kaliteli Türk zeytinyağına erişimini kolaylaştırarak, rekabetçi fiyatlarla daha geniş bir ürün yelpazesi sunmayı ve aynı zamanda Türk ihracatçılarının da daha avantajlı bir konuma gelmesini amaçlamaktayız”

Muhabir: GAMZE ESKİKÖY