Kökeni belirsiz olan "1 Nisan Şaka Günü", ulusal bir kutlama olmasa da birçok ülkede geleneksel olarak kutlanıyor. İnsanlara eş, arkadaş, aile, iş arkadaşı ve hemen hemen herkese şaka yapma özgürlüğü tanıyan bu gün, çevremizdekileri en tuhaf şeylere inandırmak için bir fırsat olarak görülüyor. Dünya genelinde medya kuruluşları da 1 Nisan'da gerçek gibi görünen ancak içinde gizlediği absürt detaylarla şaka olduğunu belli eden haber hikayeleri yayınlamayı gelenek haline getirdi.

1 Nisan Şaka Günü Foto 1

1 Nisan Şaka Günü nedir?

Gün, pratik şakalar, muziplikler ve aldatmacalarla dolup taşıyor. Şakacılar genellikle kandırdıkları kişiye "1 Nisan!" diye bağırarak yıllardır süregelen bir geleneği sürdürüyorlar. Tüm dünyada "Şaka Günü" olarak bilinen "1 Nisan", geniş kitleler tarafından benimsenmeye başlarken sanatçılar, siyasetçiler, şirketler, kurum ve kuruluşlar için önemli bir iletişim stratejisi haline dönüştü. "1 Nisan"da, sahipleri şakalarıyla gündem olurken bazı şakaların gerçek olmadığının anlaşılması ise sosyal medyada günler alabiliyor.

1 Nisan Şaka Günü Foto 2

1 Nisan Şaka Günü tarihi

Dünya genelinde her yıl gayriresmi olarak kutlanan "şaka günü" olarak bilinen 1 Nisan'ın ortaya çıkışı hakkında çeşitli rivayetler bulunmakla birlikte, matbuat alanında ilk olarak İngiliz yazar Geoffrey Chaucer'ın 1387-1400 yıllarında yazdığı "Canterbury Masalları"nda 1 Nisan'a atıfta bulunduğu belirtiliyor. Chaucer'in bu masallarında, bir kandırma hikayesinin anlatıldığı ve bir masalın "Mart başladığından bu yana otuz iki gün geçmişti." ifadesiyle başladığı aktarılıyor. Bu masal, 1 Nisan'ın yazılı kayıtlara geçtiği ilk örnek olarak kabul ediliyor. Bir diğer rivayete göre ise 1 Nisan şakalarının ortaya çıkışıyla ilgili bir Fransız efsanesi bulunuyor. 1564 yılında Fransa Kralı 9. Charles, yılbaşı tarihini 1 Ocak'a alırken, önceden 1 Nisan olarak kutlanan yeni yıl tarihini değiştiriyor. Bu durum, 1 Nisan'ı hala yeni yıl olarak kabul edenleri alay etmek amacıyla yapılan şakaların bir gelenek haline gelmesine yol açıyor ve bu kişilere "Nisan Balığı" veya "1 Nisan Aptalları" deniyor. Avrupa'da "Aptallar Günü (April Fools' Day)" olarak da anılan bu günle ilgili farklı kültürlerde efsaneler bulunmaktadı. 

Kaynak: Haber Merkezi