Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Fergani Uzay şirketiyle uydu ve uzay teknolojileri üzerine sürdürdüğü çalışmaların sonuçlanmak üzere olduğunu duyurdu. TEKNOFEST Roket Yarışması'nda muhabirlere konuşan Bayraktar, küresel konumlama sistemi (GPS benzeri) için bir uydu takımı fırlatacaklarını açıkladı.
Küresel konumlama sistemleri, askeri ve sivil alanlarda büyük önem taşıyor. ABD'nin GPS sistemi, Rusya'nın GLONASS, Çin'in BDS ve AB'nin Galileo sistemleri global konumlandırma hizmeti sunuyor. Türkiye ise son yıllarda kendi konumlandırma sistemini geliştirmek için çalışmalarını sürdürüyor.
Ne zaman fırlatılacak?
Baykar ve Fergani, küresel konumlandırma için gerekli uyduları geliştiriyor. Bayraktar, iki uydunun hazır olduğunu ancak fırlatmanın ertelendiğini ve yeni bir tarih verilmediğini açıkladı; ayrıca, küresel konumlandırma için 100 alçak yörünge uydusunun fırlatılacağını vurguladı.
Küresel kapsama ağı sunacak
Şirket tarafından üretilen 100 kg sınıfındaki mikro uydular, 500-600 km irtifa aralığında hizmet verecek. Bu uydular, haberleşme ve coğrafi konumlandırma gibi çeşitli faydalı yükler taşıyacak. Ku, Ka, S ve L bantlarında haberleşme sağlayabilecek bu uydular, küresel kapsama ağı sunacak. Önümüzdeki 5 ila 15 yıl içinde uydu sayısının 100'ün üzerine çıkarılması hedefleniyor.
Bayraktar, insansız hava araçlarından elde edilen gelirlerle yapılan bu çalışmaların yanı sıra, gelecekte fırlatma araçları üretmeyi hedeflediklerini ve yörünge transfer araçları üzerinde de çalıştıklarını açıkladı. Yörünge transfer araçları, uydu ve sistemleri istenilen yörüngeye taşıyan araçlardır.