EKONOMİ HABERLERİ

2025'te sorunlar çığ gibi: "Emekli, işçi ve çiftçinin umudu yine ertelendi"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2024’te çözülemeyen emekli, işçi ve çiftçi sorunlarının 2025’e sarktığını belirtti. Gürer, artan yoksulluk, işsizlik ve adalet arayışıyla yeni yılın daha da zorlu geçeceğini ifade etti.

SON MÜHÜR CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Cumhurbaşkanı'nın 2024 yılında çözüme kavuşturamadığı sorunların 2025 yılına devrettiğini belirtti. Gürer, ekonomik krizin milyonlarca insanı yoksullaştırdığına dikkat çekerek, "2025 yılı sorunlarla başladı" dedi.

2024 yılının "emekli yılı" ilan edilmesine rağmen, emekliler için zorluklarla dolu bir yıl olduğunu vurgulayan Gürer, "En düşük emekli maaşı olan 12.500 TL, büyük şehirlerde bir evin kirasını bile karşılamıyor. 2025’te emekli maaşlarının asgari ücrete eşitlenmesi, intibak düzenlemeleri, bayram ikramiyelerinin artırılması ve kira yardımı gibi taleplerin karşılanması gerekiyor" dedi. Gürer ayrıca, EYT düzenlemelerinin eksikliği nedeniyle mağduriyetlerin devam ettiğini ifade etti.

Gürer, taşeron işçilerin 2024 yılı boyunca kadro mücadelesi verdiğini, ancak taleplerinin karşılanmadığını söyledi. "Taşeron sistemi modern kölelik haline geldi, bu uygulama sona ermeli" diyen Gürer, staj ve çırakların emeklilik sigortası başlangıcının işe girdikleri gün itibarıyla başlatılması gerektiğini savundu.

Ömer Fethi Gürer, 2025 yılına taşınan sorunları şu başlıklarla sıraladı:

  • Emekli maaşlarının asgari ücrete eşitlenmesi
  • 3600 ek göstergenin kapsamının genişletilmesi
  • Bağ-Kur prim gün sayısının düşürülmesi
  • Staj ve çıraklık mağduriyetlerinin giderilmesi
  • Atama bekleyen öğretmen, mühendis ve sağlıkçılar için kadro talepleri
  • Yoksulluğun azaltılması ve vergi adaletinin sağlanması

Gürer, ekonomik krizin toplumun her kesimini etkilediğini belirterek, "İşçi, çiftçi, esnaf, emekli... Kime dokunsanız dert yanıyor. Boşanmalar, şiddet ve madde bağımlılığı artıyor. 2025’te temel gıda fiyatlarını düşürmek için tarımsal üretim desteklenmeli" dedi.

Gençlerin işsizlik ve gelecek kaygısıyla boğuştuğunu vurgulayan Gürer, "Eğitimdeki sorunlar, yetersiz burslar, taşınmalı eğitim ve barınma problemleri çözülmedi. Mülakat sistemi adaletsizlik yaratıyor ve öğrenciler sabit saat uygulamasından şikayetçi" dedi.

2025 yılına devredilen en büyük sorunlardan birinin hayat pahalılığı olduğunu söyleyen Gürer, "Bütçede %44'ün üzerinde vergi artışı öngörülüyor. Dar gelirli vatandaşlardan alınan zamlar ve vergiler geri ödemelerden daha fazla" diyerek, hükümeti adil bir vergi politikası izlemeye çağırdı.

Gürer, 2025’te çözüm bekleyen sorunların toplumun her kesimini etkilediğini belirterek, "Hak, hukuk ve adalet sağlanmadan bu sorunlar çözülemez" dedi.