Şehirlerin dijital ikizlerinin oluşturulacağı projeyle, vatandaşların yapılarla ilgili doğru ve güvenilir bilgilere kolay erişimi sağlanacak. Proje, mevcut yapı stokunun tespiti ve takibi, tapu, kadastro, adres ve 3D bina verilerinin belediye ve kamu kurumlarıyla entegrasyonunu sağlayarak akıllı şehirler için güçlü bir altyapı oluşturacak. Afet yönetiminde de önemli bir rol oynayacak proje, 3D kadastro sayesinde arama-kurtarma çalışmalarını hızlandıracak, doğru verilere hızlı erişimi mümkün kılacak ve hasar tespitinde fayda sağlayacak. Ayrıca tapu kayıtlarıyla gerçek kullanım arasındaki farkları tespit edecek, şehir planlama, arazi yönetimi, vergi toplama gibi çeşitli alanlarda da 3D konum verisi sağlanacak. Gayrimenkul alım satımlarında 3D görüntülerle yapı bilgileri sunulacak ve iskansız binaların takibi yapılabilecek. Bu teknoloji, inşaat sektöründen çevre korumaya kadar geniş bir yelpazede fayda sağlayacak.

Tapuda Sistem Degisti Miras Paylasiminda Flas Degisiklik Artik Buna Gore Yapilacak 813X420

3B Şehir Modeli Projesi Hakkında Bilgilendirme Yaptı

Tapu ve Kadastro Edirne Bölge Müdürlüğü, "3B Şehir Modelleri Üretimi ve 3B Kadastro Altlıklarının Oluşturulması" projesi kapsamında Tekirdağ’da bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantı, Tekirdağ Tapu ve Kadastro Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Etkinlikte, kat irtifakı ve kat mülkiyeti işlemleriyle ilgili olarak "aplikasyon projesi" ve mimari projelerin üç boyutlu sayısal yapı modeli uygulamaları hakkında bilgi verildi.

Diji Pazarlama

"Kat irtifakı ve kat mülkiyetinde 3B yapı modelinin oluşturulması zorunlu hale gelecek"

Tapu ve Kadastro Edirne Bölge Müdürü Hayrullah Akdemir, 3B Şehir Modeli projesiyle şehirlerin dijital ikizlerinin oluşturulduğunu ve vatandaşların doğru bilgilere ulaşmasının kolaylaştığını belirtti. Akdemir, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte geleneksel kadastro yöntemlerinin yanı sıra 3 boyutlu kadastro sistemlerine duyulan ihtiyacın arttığını ifade etti ve kentleşme ile karmaşık yer mülkiyetinin iki boyutlu haritaların yetersiz kalmasına yol açtığını vurguladı.

1 Ocak'tan itibaren projenin 81 ilde başlayacağını vurgulayanAkdemir, "'Türkiye Yüzyılı' şiarıyla Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü olarak teknolojiyi benimseyen, çözüm odaklı yaklaşımlarımızı 3 boyutlu kadastro sistemlerine geçiş sürecini Edirne'de gerçekleştirdik. Pilot çalışmalar tamamen bitmiş durumda. Genel Müdürlüğümüzün talimatlarıyla 1 Ocak 2025 tarihinde 3 boyutlu yapı modellerinin oluşturulması projesi Türkiye geneline yayılarak, yapılacak kat irtifakı ve kat mülkiyetinde 3B yapı modelinin oluşturulması zorunlu hale gelecektir." diye konuştu.

Hayrullah Akdemir, 3 boyutlu kadastro sistemlerinin taşınmazların yatay ve dikey kayıt altına alınmasını sağlayarak kat mülkiyetinin doğru yönetimine katkı sağladığını belirtti. Projenin, ülke ve kurumların geleceğine yön verecek kadar önemli olduğunu vurgulayan Akdemir, Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nde paydaşlarla bir araya gelerek uygulamalarla ilgili bilgilendirme yaptıklarını ifade etti. Toplantıya, ilgili kadastro ve tapu müdürlükleri ile belediyelerden teknik personel ve harita mühendisleri katıldı.

Kaynak: AA