Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından sağlanan verilere göre, Kozan ilçesinde bu sabah saat 05.32'de 4.6 büyüklüğünde, 05.33'te 4.5 büyüklüğünde ve 05.34'te 4.0 büyüklüğünde üç art arda deprem meydana geldi. Depremlerin derinliği ise yaklaşık 7.0 kilometre olarak kaydedildi. Depremler, bölgede yaşayanlar arasında endişeye yol açarken, bilim insanları tarafından dikkatle inceleniyor.

"Diri fay hattı yok"

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Adana’nın deprem riskine dair önemli bilgiler sundu. Adana şehir merkezinin doğrudan diri bir fay hattı üzerinde bulunmadığını belirten Sözbilir, ancak il merkezinin yakın çevresinde birçok aktif fay hattının bulunduğunu vurguladı. Bu fay hatları arasında Misis Fayı, Karataş Fayı, Yumurtalık Fayı, İskenderun-Düziçi Fayı, Topraklale Fayı, Ecemiş Fayı, Saimbeyli Fayı ve Sayrun Fayı yer almaktadır. Ayrıca, güneyde Kıbrıs Yayı’nın varlığının da bölgeyi deprem riski açısından yüksek bir konumda tuttuğunu ifade etti.

Saimbeyli fayı ve depremler arasındaki bağlantı büyükSaimbeyli fayı ve depremler arasındaki bağlantı büyük

Sözbilir, bu sabah meydana gelen depremlerin Saimbeyli Fayı'nın güney ucundaki fay parçalarının hareketliliğini gösterdiğini belirtti. Depremlerin sol yanal doğrultu atımlı faylanma mekanizması ile ilişkili olduğunu ve ulusal ile uluslararası sismoloji merkezlerinden bu yönde veriler alındığını aktardı. Bu durum, fayın güney ucunda birikmiş olan stres ve enerjinin serbest kalmasının bir sonucu olarak değerlendiriliyor.

Bağcıoğlu: "İsrail'in saldırı yapacağı yerde korvetimiz bulunuyor!" Bağcıoğlu: "İsrail'in saldırı yapacağı yerde korvetimiz bulunuyor!"

Prof. Dr. Sözbilir, Adana’daki depremlerin, 6 Şubat depremlerinde kırılan fay parçalarının uçlarında biriken stres ve enerjinin transferini gösterdiğine dikkat çekti. Bu birikim ve transferin, Göksun’un güneyinde Adana’ya, Çelikhan’ın kuzeyinde Elazığ ve Bingöl’e, Doğanşehir’in kuzeyinde Malatya’ya, batıda Kahramanmaraş’a, doğu ve güneyde ise Adıyaman, Gaziantep, Kilis ve Hatay’a doğru ilerlediğini belirtti.

"Depreme karşı hazırlıklı olmalıyız"

Prof. Dr. Sözbilir, bölgedeki depremlerin önemine ve hazırlık gerekliliğine dikkat çekerek, “Depreme hazırlık konusunda hız verilmesi, il düzeyinde deprem master planlarının oluşturulması, kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması ve İl Afet ve Risk Azaltma Planları (İRAP) çerçevesinde tanımlanan eylemlerin zamanında yerine getirilmesi hayati önem taşımaktadır” şeklinde konuştu. Sözbilir, depremler karşısında alınacak önlemlerin, toplumun güvenliği ve binaların dayanıklılığı açısından kritik olduğunu vurguladı.
 

Kaynak: DHA