Son Mühür/Gamze Eskiköy- Hatay’ın Antakya ilçesine bağlı Dikmece’de, 6 Şubat depremlerinin ardından başlatılan TOKİ konut projeleri kapsamında tarım arazileri ve zeytinlikler yok ediliyor. Kamulaştırma yapılmadan topraklarına el konulan Dikmeceliler, zeytin yasasına rağmen sökülen ağaçlarını korumaya çalışırken, güvenlik güçlerinin sert müdahalesiyle karşılaşıyor. İklim Adaleti Koalisyonu, yaşanan ekokırıma dikkat çekerek kamuoyunu dayanışmaya çağırdı.
Karşı çıkan mülk sahipleri darp ediliyor
Gerçekleştirilen basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
“Dikmece’de 6 Şubat sonrası TOKİ konutları için tarım alanlarının bir kısmına kamulaştırılarak, bir kısmına olağanüstü hal gerekçesiyle el konuldu. Bugün Antakya-Dikmece’nin aşağı Kuyucak mahallesinde, adının anlattığı gibi aslında toprağının yerleşime değil, tarıma uygun olduğu binlerce dönümlük tarım alanlarında gerçekleşen ekokırım sonucunda 7000 TOKİ konutu tamamlanmış durumda.
Şimdi Dikmece’de ekokırım alanı genişletiliyor. Zeytin yasasına rağmen zeytin tarlalarına girilerek zeytini ve zeytinyağıyla meşhur Dikmece’nin zeytinlikleri yok ediliyor. Zeytinliklere ulaşmak için buğday ekilmiş tarlaların üzerine toprak dökülerek yol yapıldığını anlatıyor Dikmeceliler. Şirket elinde Hatay valiliğinin 12 Mart’ta verdiği geçici el koyma belgesiyle Jandarmayı da yanına alarak mülk sahiplerinin haberi olmadan zeytin ağaçlarını söküyor. Karşı çıkan mülk sahipleri darp ediliyor, göz altına alınıp ertesi gün serbest bırakılıyor. Antakya’nın Dikmece mahallesinde kamulaştırma dahi yapılmadan buğday tarlaları yol için kullanılıyor, zeytinlikler yok ediliyor.
El koyma belgesini kullanan şirket yetkilileri Hatay’da valiliğin OHAL’i uzattığını iddia ediyor.
İklim Adaleti Koalisyonu olarak Dikmece’de zeytinliklerin ve buğday tarlalarının ekokırıma uğramasına, geri dönüşümsüz yok olmasına neden olan bu hukuksuz ve adaletsiz uygulamaların hızla sonlandırılmasını beklediğimizi, sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz”