Türkiye'nin, toplam değeri 5.6 milyar dolar olan en az 20 Eurofighter savaş uçağı satın alma talebi, Almanya'nın koalisyon hükümetinde yaşanan politik tartışmalar nedeniyle uzun süre beklemede kalmıştı.
Ancak, Middle East Eye'a (MEE) konuşan kaynaklara göre, Berlin, Türkiye'nin talebine yeni bir perspektifle bakmaya karar verdi.
Geçen yıl Türkiye, Eurofighter uçakları için resmi talepte bulundu, fakat Almanya'daki bazı partilerin, özellikle Yeşiller Partisi'nin karşı çıkışı nedeniyle süreç ilerlemedi. Şimdi, Orta Doğu'daki artan gerilimler ve Rus tehdidi gibi faktörlerin, Almanya'nın kararını yeniden gözden geçirmesine yol açtığı belirtiliyor.
"Göç meselesi ve savunma anlaşması bağlantılı değil"
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başdanışmanlarından Akif Çağatay Kılıç, geçen hafta Türk gazetecilere düzenlenen kapalı bir toplantıda Eurofighter anlaşmasında bazı ilerlemeler kaydedildiğini belirtmiş, ancak detay vermemişti.
Alman medyasına göre, İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Türkiye’nin iltica talepleri reddedilen 15,000’den fazla Türk vatandaşının ülkelerine geri gönderilmesini hızlandırmayı planlıyor. Ancak, MEE’ye konuşan bir kaynak, Eurofighter satışının bu göç meselesiyle bir ilgisi olduğunu reddetti.
Eurofighter jetleri, Almanya, İspanya, İtalya ve İngiltere'den oluşan bir konsorsiyum tarafından üretiliyor. Bir Avrupa yetkilisi, Almanya dışında tüm ülkelerin satışa destek verdiğini ifade etti. Almanya, satışın devam etmesi halinde konsorsiyum ortaklarını bilgilendirmek zorunda kalacak, ancak sürecin ilerleyen aşamalarında yine de satışın engellenebileceği vurgulandı.
Türk ve Alman yetkililer bu ay bir araya gelecek
Türk ve Alman yetkililerin, Başbakan Olaf Scholz'un bu ay içinde yapacağı resmi ziyareti planladığı belirtiliyor. Türkiye, Almanya’dan Leopard tankları gibi silahlar almakta uzun süre sıkıntı yaşadı, ancak son günlerde bu tutumun yumuşadığı görülüyor.
Der Spiegel'in hafta sonu yayınladığı bir habere göre, Almanya’nın Federal Güvenlik Konseyi, Türkiye’nin 368 milyon dolar değerinde silah satın almasına onay verdi. Satış paketi, Türk donanması için 100 uçaksavar füzesi ve torpidonun yanı sıra denizaltı ve fırkateynlerin modernizasyonuna yönelik malzemeleri içeriyor.
Türk kaynaklar, denizaltı parçaları konusunda ilerleme kaydedildiğini doğrularken, Türk dışişleri bakanlığı, Türkiye’nin Almanya'dan geri gönderilecek vatandaşlarının sayısını artırma önerisini içeren haberleri yalanladı. Gelişmeler, Türkiye ve Almanya arasındaki savunma işbirliğinin geleceği açısından kritik bir öneme sahip.