7 Ekim tarihinde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi Lokali'nde (AASSM) gerçekleşecek bu etkinlik, Alsancak bölgesine yönelik yenilikçi tasarımlar geliştirmeyi hedefliyor. Atölye, “Alsancak’ın geleceğini birlikte tasarlayalım” sloganıyla organize ediliyor ve farklı disiplinlerden katılımcılara açık.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu etkinliği, Avrupa kıyı şehirlerinde kentsel kalite ve iklimsel sürdürülebilirlik kavramlarını yeniden gözden geçirmek amacıyla yürütülen “Re-Value” projesinin bir parçası olarak hayata geçiriyor. Proje, Avrupa Komisyonu tarafından 239 bin 625 Euro hibe bütçesi alarak destekleniyor ve İzmir’in yanı sıra dokuz farklı Avrupa kıyı kentinin katılımıyla yürütülüyor.

İnovasyon Kampı ile yenilikçi tasarımlar

Atölye, 09.30-17.30 saatleri arasında sürecek ve yapay zekanın yaratıcı potansiyelini kullanarak Alsancak için yenilikçi tasarımlar geliştirilmesine odaklanacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Genç Başarı Eğitim Vakfı iş birliği ile düzenlenen bu etkinlikte, katılımcılara yapay zeka teknolojilerinin kentsel tasarıma entegrasyonu deneyimletilecek.
İlk inovasyon kampında yapılan saha çalışmalarıyla belirlenen sorunlar ve elde edilen coğrafi veriler, ikinci kampın temelini oluşturacak. İkinci inovasyon kampında, özellikle kapsayıcılık vurgulanarak, iklime ve çevreye duyarlı bir İzmir tasarlamak hedefleniyor. Üçüncü kampın ise 2025 yılında düzenlenmesi planlanıyor.

Avrupa ile iş birliği

Proje, 2030 yılına kadar şehirlerin eşit, sürdürülebilir, dirençli ve iklim nötr hale gelmesini amaçlıyor. Dokuz Avrupa kıyı kentinin katılımıyla yürütülen projede, sera gazı salınımlarını azaltarak kıyı bölgelerini dönüştürmeyi hedefleyen bir etki modeli üzerinde çalışılıyor. New European Bauhaus (NEB) prensipleri doğrultusunda düzenlenen atölyeler, estetik, sürdürülebilirlik ve kapsayıcılığı bir araya getirerek şehrin geleceğini yeniden tasarlama fırsatı sunuyor.

Re-Value projesinin hedefleriRe-Value projesinin hedefleri

“Re-Value” projesi, İzmir’in denizle olan etkileşimini güçlendirmek amacıyla bütünsel tasarım stratejilerini genişletmeyi ve kentin belirlenen bölgelerinde doğaya uygun şekilde kıyı yenileme çalışmaları yapmayı amaçlıyor. Ayrıca, kentin mirası ve turizmi açısından önemli noktalarını birbirine bağlayacak “Kentsel Yeşil Alan” konsepti oluşturulacak. Bu kapsamda, dijital ekosistem modelleme çözümleri ile kentsel sel riskinin azaltılması için mavi-yeşil altyapıların güçlendirilmesi hedefleniyor.

Muhabir: Balamir Yıldız