ALPER TEMİZ - Kırşehir’in tarım arazileri, bölgeye kurulmak istenen altın madeni projesiyle risk altında... Madencilik şirketi, faaliyet izni alabilmek için yerel halka çeşitli vaatlerde bulunmuş ve arazi sahiplerine, “Tarlalarınızı ederinden çok daha yüksek bir bedelle satın alacağız” demişti. Ancak firmanın hazırladığı ÇED raporunda gerçeklerin çok farklı olduğu anlaşıldı.

Kırşehir maden

Rapor gerçeği ortaya çıkardı!

"DEFAŞ adlı şirkete ait ÇED raporunda, proje maliyetleri detaylıca yer alıyor. Buna göre, maden projesinin toplam maliyeti 3 milyar 500 milyon TL. Bu bütçenin yalnızca 195 milyon 500 bin TL’si, maden sahasındaki özel mülkiyetlerin alımı için ayrılmış durumda. Raporda ayrıca, altın madeninin kurulacağı alandaki toplam özel mülkiyet alanının 734,43 hektar (7.344,3 dönüm) olduğu belirtiliyor. Bu rakamlara göre, şirket dönüm başına sadece 26 bin 619 TL ödeme yapmayı planlıyor." Ancak bölgedeki tarım arazilerinin piyasa değerinin ise dönüm başına ortalama 50 bin TL olduğu ifade ediliyor.

Defas Maden Sahasi

"Sözler kandırmacadan ibaret" 

Altın madeni sahasında yer alan tarlalara, piyasa değerinin neredeyse yarısı kadar bir bedel biçen şirket, vatandaşlara sunduğu yüksek fiyat vaatlerini boşa çıkardı. “Değerinin kat kat üstüne alacağız” sözlerinin ÇED raporuyla çelişmesi, bölge halkını da şaşkına çevirdi.

maden ocağı Kırşehir

Köylüler, bu vaatlerin halkı yanıltmaya yönelik olduğunu, asıl amacın altın madeni onayı almak olduğunu dile getirerek çok sert tepki gösterdi; "Kandırmacadan ibaret sözler ve madenin tarım ve çevre üzerinde yaratacağı olumsuz etkiler düşünüldüğünde, altın madeni projesine karşı direnişin büyümesini istiyoruz" denilerek Ege Bölgesi çevre platformlarından da destek istendi. 

sahte vaat Kırşehir

Muhabir: Alper Temiz