SON MÜHÜR- GAMZE ESKİKÖY Kazdağları’nda çevre mücadelesi yeni dönüm noktasına ulaştı. Çanakkale 2. İdare Mahkemesi, Cengiz Holding’in Halilağa Altın-Bakır Madeni Projesi için verilen işletme iznini, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sınırlarının aşılması ve geri dönüşü olmayan çevresel zararların önlenmesi gerekçesiyle durdurdu.

Mahkeme yürütmeyi durdurdu

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin bilgi edinme başvurusu sonucunda izin alanının ÇED sınırlarını aştığı belirlenmiş ve dernek, bu durumu yargıya taşımıştı. Mahkeme, iznin çevresel ve sosyal olarak geri dönülemez zararlar yaratabileceğini belirterek yürütmeyi durdurma kararı verdi.

“Halkın temel su kaynaklarına da zarar verecek nitelikle”

Dernek tarafından yapılan açıklamada, alınan kararın sevindirici olduğu belirtilirken, şu ifadelere yer verildi:

"Başta MAPEG ve Çanakkale Valiliği olmak üzere ilgili kurumları, madencilik faaliyetlerini durdurmak için göreve çağırıyoruz. Bu proje, yalnızca Kazdağları’nın ekosistemine değil, halkın temel su kaynaklarına da zarar verecek nitelikte. Ayrıca, Danıştay'da devam eden ÇED olumlu kararının iptali için benzer bir karar çıkmasını bekliyoruz."

Ne olmuştu?

Halilağa Altın-Bakır Madeni Projesi, 2021 yılında ÇED olumlu kararı almasına rağmen halkın ve çevre örgütlerinin yoğun tepkisiyle karşılaşmıştı. Proje kapsamında Hacıbekirler Göletlerinin su kaynakları madene tahsis edilmek istenmiş, bu durum bölgedeki tarım arazileri ve su kaynaklarını tehlikeye atmıştı.

Çevreciler, Kocabaş Çayı’nın nesli tükenmekte olan su samurlarının yaşam alanı olduğuna dikkat çekmiş ve projenin 3 köyü haritadan silme tehdidi oluşturduğunu ifade etmişti. Cengiz Holding, ilk davalarda kaybetmesine rağmen ÇED raporunda değişiklik yaparak yeniden olumlu karar almayı başarmıştı. Ancak son yürütmeyi durdurma kararı, şirketin projelerine darbe vurdu.

Muhabir: GAMZE ESKİKÖY