İzmir'in yerel tarihi ve kültürel mirasına katkıda bulunmayı hedefleyen APİKAM, sergicilik, müzecilik, arşivcilik, eğitim çalışmaları ve kütüphanecilik alanlarında çeşitli faaliyetler yürütüyor. Bu çerçevede son beş ayda arşivcilik hizmetlerine büyük bir önem verilerek tasnif işlemleri hızlandırıldı. İzmir ve çevresine ait tarihi öneme sahip 300 bin belgenin dijital olarak bulunduğu apikamorgtr web sitesine, ek olarak 100 bin belgenin daha ilave edilmesi planlanıyor. Türkiye’de yerel yönetimler alanında en geniş koleksiyona sahip olan APİKAM, yerel dijital arşive erişim sağlamak isteyen kullanıcılara ücretsiz üyelik imkanı sunuyor.
En büyük arşiv koleksiyonuna sahip kurum
Yürütülen projeler hakkında bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Arşivi ve Müzeler Şube Müdürü Dr. Serhan Kemal Saygı, “APİKAM’ın en belirgin özelliklerinden biri, Türkiye’de yerel arşivler alanında en büyük arşiv koleksiyonuna sahip kurum olması. Günümüzde yaklaşık 300 bin belge apikamorgtr web adresinde kullanıcıların ve araştırmacıların erişimine açılmış durumda. Kısa süre sonra 100 bine yakın belgeyi daha arşiv sistemimizde kullanıma açacağız. Bunu daha da zenginleştirmek istiyoruz. Dijital arşivcilikte yapay zekâdan faydalanarak arşiv malzemelerin çok daha kısa sürede tasnifinin yapılmasını sağlamayı, böylece daha çok malzemeyi daha kısa sürede erişime açmayı amaçlıyoruz. Üniversitelerin ilgili bölümleriyle de iş birliğine gidip değişen teknolojiyi kullanarak dijital arşiv kullanımını çok daha yaygın hale getirmek istiyoruz” diye konuştu.
İzmir’de yayınlanmış tüm gazetelere ulaşılabiliyor
APİKAM koleksiyonunun en büyük bölümünün İzmir Milli Kütüphane koleksiyonuna ait süreli yayınlar grubundan oluştuğunu belirten Saygı, “Araştırmacılar, 1877 yılından 1950 yılına kadar İzmir’de yayınlanmış tüm gazetelere apikamorgtr web sitesi üzerinden ulaşabiliyor. Koleksiyonumuzda aynı zamanda İzmir ve çevresinin Osmanlı Dönemi’ne ait mahkeme kayıtları, İzmir il yıllıkları, İzmir Belediyesi’nin meclis tutanakları, el yazmaları ve İzmir’e ilişkin tarihsel değer taşıyan her türlü arşivsel malzeme, çağdaş arşivcilik kurallarına göre tasnif edilip araştırmacıların hizmetine sunuluyor. İzmirli hemşehrilerimizin gönüllü bağışlarıyla bir arşiv koleksiyonu da oluşturuyoruz. İzmir’e ilişkin tarihsel öneme sahip belge ve objeleri dijitalleştirerek araştırmacıların hizmetine sunuyoruz. Halihazırda 400 bağışçımız oldu. Bu da mevcut koleksiyonumuzu halkta aldığımız verilerle daha da zenginleştiriyor” dedi.
İngilizce erişim
Günümüz itibarıyla APİKAM dijital arşivinde 353 cilt gazete, 190 cilt dergi, 2 bin 687 cilt meclis tutanağı, 738 cilt albüm ve 233 cilt şeriyye sicili yer alıyor. APİKAM, dijital arşivini web sitesi üzerinden İngilizce olarak erişime açmayı hedefliyor; bu sayede yabancı akademisyen ve araştırmacıların İzmir’le ilgili çalışmalar yapmalarını teşvik ederek kurum olarak onlarla etkileşim kurmayı amaçlıyor.
APİKAM’da arşiv ve tasnif çalışmaları gerçekleştiren personel, ince yapıdaki belgelerin zarar görmemesi için eldiven, tozlu belgelerle çalışırken ise maske kullanıyor.