Sıcak ve uzun yaz günlerini yaşadığımız bugünlerde daha sağlıklı olabilmek, vücudumuzun su, şeker ve tuz dengesini koruyabilmek oldukça önemlidir. Vücudumuzun sıvı ve besin ihtiyacını doğrudan etkileyen sıcak havalarda sağlıklı ve enerji seviyemizi koruyabilmek için beslenmemize dikkat etmemiz oldukça önemlidir. Eğer dikkat edersek bu sıcak yaz günlerini daha rahat geçirebiliriz. Peki nelere dikkat etmeliyiz?

Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Derya Zünbülcan kavurucu sıcaklarda dikkat edilmesi gereken en önemli noktanın vücudun su ihtiyacının karşılanması olduğunu söylüyor. Su, vücudun serin kalmasına yardımcı olur ve terleme yoluyla kaybedilen sıvının yerine konmasını sağlar. Su kaybedildiği zaman yaşanan elektrolit ile beraber tansiyonumuzda dengesizlik, baş ağrısı ve halsizlik ile karşılaşabiliriz. Günlük sıvı ihtiyacımızın her bir kalori için 1 ml olduğunu söyleyen Zünbülcan, erkeklerde ortalama su tüketiminin 2,5 litre, kadınlarda ise 2 litre olduğunu söylüyor. Unutmamalıyız ki sıvı kaybı çocuklarda ve yaşlılarda çok büyük risk taşımaktadır. Aşırı sıcak havalarda ise bu durum değişkenlik gösterebilir. Özellikle egzersiz yapanlar her yarım saat için ortalama 1 – 2 bardak su eklemedirler. Eğer yeterli su tüketip tüketmediğinizi anlamak istiyorsanız idrar renginize bakabilirsiniz. İdrar rengi açıksa sıvı alımı yeterlidir diyebiliriz. Eğer koyu ise su alımımızı arttırmakta fayda vardır.

Hafif ve serinletici yiyecekler tercih edin

Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Derya Zünbülcan Sıcak havalarda  dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli olan bir diğer nokta bedenin ısı dengesini sağlayan besinleri tüketmektir. Yaz aylarında ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmak, sindirim sistemimizi yormadan sağlıklı beslenmek önemlidir. Salatalar, sebze ve meyve ağırlıklı beslenme bu günlerde ideal seçimlerdir. Özellikle su oranı yüksek acur, şeftali, kayısı, karpuz, salatalık, marul gibi yiyecekler hem tok olmamızı sağlar hem de serinletir. Ancak unutmamalıyız ki karpuz, kavun gibi besinler sağlıklı ve su içeriği yüksek besinler olsa da şeker açısından da zengindir. Porsiyon kontrolüne dikkat ederek tüketmek önemlidir. Bununla birlikte ceviz, badem, kabak çekirdeği, fındık gibi kuruyemişler içinde bulunan vitamin ve mineraller vücuda dinçlik verir. Sıcak havaların halsiz bırakmasını önler.

Aydın'da Sağlıklı Yaşam Yürüyüşü Aydın'da Sağlıklı Yaşam Yürüyüşü

Peki sıcak havalarda ne tüketilmemeli?

Peki sıcak havalarda ne tüketilmemeli?

Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Derya Zünbülcan aşırı sıcak havalarda nasıl beslenmemiz gerektiğini anlatırken bu havalarda ne tüketmememiz gerektiğini de söylüyor: Kremalı, aşırı baharatlı, aşırı yağlı ve soslu, mayonezli yiyecekler, hamur tatlıları ve şerbetli tatlılar bedenin sıcak hava ile baş etmesini zorlaştırdığından tüketilmemelidir. Bu besinler hem çabuk bozulduğu için hem de sindirimi güç olduğu için tercih edilmemelidir. Ayrıca hava sıcaklığı artınca ilk tercihlerimiz soğuk buzlu içecekler olsa da bu içecekler de bedeni rahatlatır gibi görünse de kalori yükünü arttıran farkında olmadan kilo almaya neden olan seçeneklerdir. Bu yüzden gazlı içeceklerden de uzak durmak önemlidir. Zünbülcan bu durumu, ‘kimi zaman fark etmeden büyük bir bardak şekerli ve asitli bir içecek tüketerek bir porsiyon kebap yemiş kadar kalori alırsınız.’ diyerek açıklıyor.
Sıcak havalarda sindirim sistemimizin düzenli çalışması için probiyotik ve prebiyotik besinlerin tüketimi de önemlidir. Yoğurt, kefir probiyotik açıdan zengindir. Aynı şekilde soğan, sarımsak prebiyotik açıdan zengindir ve bağırsak sağlığımızı korumaya yardımcı olur.

Hava karardıktan sonra yemek yemeyin

Hava karardıktan sonra yemek yemeyin

Sıcak havalarda bedenin daha sağlıklı olması için gün ışığını takip etmenin önemine de değinen Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Derya Zünbülcan, Özellikle akşam yenen tatlıların halsizliği arttıracağı için, yemekten sonra tatlı yememeye özen göstermemiz gerektiğini söylüyor. Tatlı yiyeceksek eğer meyve tatlıları tercih etmekte fayda olduğunu belirtiyor. Aşırı sıcak havaları yaşadığımız bu günlerde sağlıklı beslenmek hem beden sağlığımız hem de genel enerji düzeyimiz açısından çok önemlidir. Sağlıklı beslenerek bu dönemi rahat ve sağlıklı geçirebiliriz. Yeterli su tüketimi ve dengeli beslenme bu sıcak yaz günlerinin vazgeçilmezleridir.

Muhabir: Balamir Yıldız