Bahçeşehir Üniversitesi Finansal Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin ''2025'e girerken Türkiye Ekonomisi'' başlıklı çalışmasının sonuçları açıklandı.
Ödemeler dengesi, maliye politikası, üretim ve iç talep, büyüme, krediler ve rezerv birikimi konularında verilerin değerlendirildiği çalışmada 2025'r yönelik beklentiler de dile getirildi.
2024'de neler yaşandı?
BAU Finansal Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin raporunda önce 2024'ün tablosu gözler önüne serildi.
Araştırmada ''2024 yılında uygulanan ekonomi politikaları hızlı bir rezerv birikimi sağlama, dolarizasyonda azalma, cari açığın gerilemesi konularında ciddi yol alırken, enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki gerileme beklenenden daha sınırlı ve heterojen bir yapıda da olsa devam etti. İç talep göstergeleri karışık sinyal verdi; ancak sanayi sektöründeki yavaşlama belirgin oldu'' hatırlatmasında bulunuldu.
Dolarizasyonda gerileme devam edecek mi?
Efe Gülkan, Evra Gözde Erbay, Lamia Benan Oğuz, Mehmet Nezir Soyhan, Merve Arslan ve Mert Orday'ın hazırladığı raporda 2025'te Türkiye ekonomisine yönelik beklentiler ise şöyle sıralandı.
''2025 yılında Türk lirasındaki reel değerlenme eğiliminin ve dolarizasyondaki gerilemenin devam etmesini bekliyoruz. Ayrıca dezenflasyon sürecine kamu maliyesinin desteğinin artabileceğini, enflasyondaki düşüşü hızlandırabilmek amacıyla enflasyonun alt kalemlerini ve sektörel beklentileri iyileştirmeyi hedefleyen daha ince ayar politikalar uygulanabileceğini düşünüyoruz.''