Mehmet Şimşek talimat verdi.Bu kapsamda Kamu kurumlarına kayıtlı tüm araçların envanteri çıkarılarak, tasfiye olması gerekenlerin listesi hazırlandı. Hürriyet'ten Hatice Boyacıoğlu'nun haberine göre İlk etapta kamu kurumlarının kullandığı 500 araç satışa çıkarıldı.
İkinci aşamada ise 1000 araçlık bir tasfiye listesi hazırlandı.
Kamudaki araç satışı ve tasfiyesinin bu sayılarla sınırlı kalmayacağını, etap etap devam edeceğini kaydetti.
Satışlardan elde edilecek gelir hazineye aktarılacak.
Yeni araç alımı ve kiralanması konusunda katı kurallar uygulanacak.
Acil ihtiyaç durumunda, kamu kurumları öncelikle ellerindeki aracı sattıktan sonra yerine yenisini alabilecek veya kiralayabilecek.
Makam aracı kullanacak kadrolar yeniden belirlenecek.
Üst düzey bürokraside, bazı pozisyonlardaki makam aracı uygulamasına son verilecek.
Kamu personelinin kullandığı zorunlu olmayan servis araçları iptal edileceği, bunun yerine personele ulaşım kartı verilmesinin planlandığı belirtiliyor.
Öte yandan, kamuda, demirbaş alımından, kırtasiye harcamalarına, temsil, tören ve ağırlama giderlerinden personel harcamalarına kadar her alanda yapılacak kesintilere ilişkin planlama yapılıyor
Esnekliği olan tüm harcama kalemleri elden geçirildi. Bunun içinde araç da var, sarf malzemeleri de, otellerde verilen eğitimler, dışarıda yapılan organizasyonlar da. Amaç, kamuda bütçe açığını daraltmak.
2023'de de benzer uyarı yapılmıştı ama...
2023n 17 Temmuz'unda Kamu kurumlarına, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, imzalı tasarruf genelgesi gönderilmişti. Gönderilen genelgede ilgili Cumhurbaşkanlığı kararnamesine atıf yapılarak şu ifadeler kullanılmıştı: “Deprem kaynaklı maliyetler haricinde tüm harcamaların gözden geçirilmesi, kamu kurum ve kuruluşları, taşınmaz edinimi ve kiralanması, resmi taşıt edinimi ve kullanımı, haberleşme giderleri, personel görevlendirmeleri, basın ve yayın giderleri, kırtasiye ve demirbaş alımları gibi giderlerin tasarruf kurallarına uygun gerçekleştirilmesi gerektiği...”