Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya üzerinden 2024 yılına ilişkin ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Şimşek, uygulanan ekonomi programının önemli kazanımlar sağladığını belirterek, 2025'te de sürdürülebilir büyüme hedefi doğrultusunda politikaların devam edeceğini ifade etti.

Bakan Şimşek, ekonomideki yeniden dengelenmenin gerçekleştiğini vurgulayarak, "Reel büyüme tahminlerimizin altında kalacak olsa da dolar cinsinden milli gelir 1,3 trilyon dolara ulaşacak" değerlendirmesinde bulundu. Ayrıca istihdamda 843 bin kişilik bir artış yaşandığını ve işsizlik oranının tek haneli seviyede kaldığını, gelecekte daha olumlu sonuçlar alınacağına inandığını belirtti.

En çok kaynak sağlayan ülkeler arasındayız

Şimşek, ihracatın güçlü bir direnç sergilemeye devam ettiğini ve ithalatın belirgin bir şekilde azaldığını vurgulayarak ve turizmin de güçlü performansını sürdürdüğünü belirterek, şu sözleri ekledi:

"Cari açık sürdürülebilir seviyelere geriledi, program öngörülerimizin oldukça altında gerçekleşecek. Uluslararası rezerv pozisyonumuz güçlendi. Türk lirasına güven arttı. Kur korumalı mevduat önemli ölçüde azaldı. Ülke risk primimiz düştü. Dış finansmana erişim arttı. ABD Hazinesi benzer vadeli tahvil getirisi üzerine ilave prim farkı (spread) geriledi.

Dış borçlanma maliyetleri azaldı. Gri listeden çıkış sürecimizi tamamladık. 3 büyük kredi derecelendirme kuruluşundan 2 kademe not artırımı alan tek ülke olduk. Uluslararası kuruluşlardan en çok kaynak sağlayan ülkeler arasındayız. Kalkınma odaklı projeler için 8,6 milyar dolar uygun koşullu ve uzun vadeli dış finansman temin ettik."

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mal enflasyonunun %36 seviyesinde gerçekleştiğini, hizmet enflasyonunun ise düşüş eğiliminde olduğunu belirterek, enflasyon beklentilerinin iyileştiğini ve reformlarla düşüşün süreceğini vurguladı.

Deprem yaralarının sarıldığını, kayıt dışılığın azaldığını, vergide adaletin güçlendirildiğini ifade eden Şimşek, kamu yatırımlarında verimliliği önceliklendirdiklerini, bütçe açığını düşürdüklerini ve borç stokunun düşük seviyelerde seyrettiğini belirtti. Yatırım ortamını iyileştirmek için YTAK ve HIT 30 gibi programlarla katma değerli üretimi desteklediklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Merkezi