Son Mühür - Harvard Tıp Fakültesi Profesörü ve Harvard Halk Sağlığı Okulu Kardiyovasküler Epidemiyoloji Programı Direktörü Eric Rimm, “Yıllardır yapılan araştırmalar, haftada birkaç kez balık tüketen kişilerin, hiç balık yemeyenlere kıyasla daha düşük ölümcül kalp krizi riski taşıdığını gösterdi” ifadelerini kullandı.
Omega-3’ün kalbe faydaları
ABD’li National Geographic Dergisi’nin Mart ayı sonunda yayımladığı makalede, Omega-3 yağ asitlerinin enflamasyonu azaltan mekanizmalar yoluyla geniş sağlık faydaları sunduğu belirtildi. Sidney Kimmel Tıp Fakültesi Entegre Tıp ve Beslenme Bilimleri Profesörü Daniel Monti, “Omega-3 yağ asitleri, tehlikeli trigliserit seviyelerini düşürür, oksidatif stresi sınırlar, kan akışını iyileştirir ve mitokondri işlevlerini artırır” diyerek kalp üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekti.
UT Southwestern Tıp Merkezi’nde diyetisyen ve profesör olan Jo Ann Carson ise şunları söyledi: “Sağlıksız bir diyetiniz varsa ve deniz ürünleri yemiyorsanız, balığı yüksek yağlı hayvansal ürünler yerine koymak kalp sağlığınızda büyük fark yaratır. Artık pek çok vejetaryen de diyetlerine balık ekliyor.”
Hangi balıklar tercih edilmeli?
Omega-3 yağ asitlerinin sağlığa etkileri ilk kez 1930’larda keşfedildi. Günümüzde yapılan araştırmalar, bu faydalı yağları en iyi şekilde deniz ürünlerinden almanın önemini vurguluyor. Özellikle soğuk su balıkları olan sardalya, ton balığı, somon ve uskumru gibi yağlı balıklar Omega-3 açısından oldukça zengin. Amerikan Kalp Derneği, kalp sağlığı için bu tür balıkların haftada en az iki porsiyon tüketilmesini öneriyor. Prof. Eric Rimm, “Omega-3’ler hücre zarlarına girerek hücre içi ve hücreler arası iletişimi destekler. Bu iletişim, düzgün çalışan bir kalp için son derece değerlidir” dedi.