22 Kasım, Türkiye'de Diş Hekimliği Günü olarak kutlanırken, bu tarih aynı zamanda "Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası"nın başlangıcını işaret ediyor. Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, 22 Kasım Diş Hekimliği Günü vesilesiyle yayımladığı mesajda, ağız ve diş sağlığının önemine dikkat çekti. Keskin, bu özel günde, ağız ve diş sağlığına yönelik farkındalığın artırılması gerektiğini vurguladı.
Keskin, 22 Kasım’ın, Türkiye’de diş hekimliğinin temellerinin atıldığı önemli bir gün olduğunu belirterek, “22 Kasım 1908’de ilk diş hekimliği okulu olan 'Darülfünun Osmanlı Tıp Fakültesi Dişçi Mektebi'nin kurulmuş olması sebebiyle 22 Kasım tarihi Türkiye’de Diş Hekimleri Günü, 22 Kasımı içine alan hafta ise 'Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası' olarak belirlenmiştir.” dedi.

Diş ve dişeti hastalıklarının yaygınlığına dikkat çekildi

Diş ve dişeti hastalıklarının, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de en sık rastlanan sağlık sorunlarından biri olduğuna işaret eden Keskin, bu hastalıkların toplum sağlığı üzerinde büyük bir etkisi olduğunu belirtti. Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine atıfta bulunan Keskin, “Ağız ve diş hastalıkları, TUİK verilerine göre son 6 ay içerisinde geçirilen hastalıklar sıralamasında, 0-6 yaş grubunda ilk beş hastalık arasında yer alırken, 7-14 yaş grubunda ilk sırayı almaktadır” diyerek, diş sağlığının önemine değindi.
Keskin, ağız ve diş hastalıklarının genellikle hayatı tehdit etmiyor gibi görünse de, toplumda yüksek oranda görüldüğünü ve genel sağlık üzerindeki olumsuz etkilerinin büyüklüğünü belirterek, “Bu hastalıklar, tedavi süreçlerinin zaman alması ve uzmanlık gerektirmesi gibi nedenlerden dolayı önemli bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmektedir” dedi. Ayrıca, Keskin, diş ve dişeti hastalıklarıyla mücadelede tedaviden çok, koruyucu sağlık hizmetlerinin öneminin tüm dünyada kabul gördüğünü ifade etti.

Uzm. Dr. Serkan Kadir KeskinAğız ve diş sağlığını korumak için temel kriterler

Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, ağız ve diş sağlığının korunması için temel sağlık alışkanlıklarının kazandırılması gerektiğini vurguladı. Bu alışkanlıklar arasında etkin ağız bakımının önemine, sağlıklı beslenmenin düzenlenmesine ve düzenli diş hekimi kontrollerinin yapılmasına dikkat çekti. Keskin, bu alışkanlıkların yalnızca bireysel sağlık için değil, toplumsal sağlık açısından da kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti. "Ağız ve diş sağlığını korumak, sadece kişisel bir sorumluluk değil, toplum sağlığını doğrudan etkileyen önemli bir faktördür." diye ekledi.

Erken yaşlarda farkındalık ve eğitim çalışmaları

Ağız ve diş sağlığına yönelik alışkanlıkların erken yaşlarda kazandırılmasının büyük önem taşıdığına değinen Keskin, bu konuda Balıkesir’de gerçekleştirilen koruyucu sağlık çalışmalarını da paylaştı. 2023-2024 eğitim öğretim yılında, 79.556 ilkokul öğrencisine yönelik ağız ve diş sağlığı farkındalık çalışmaları düzenlendi. Öğrencilere ağız bakımının önemi anlatılırken, birebir diş fırçalama eğitimleri verildi.
Keskin, 2024-2025 eğitim öğretim yılı için daha geniş kapsamlı bir eğitim planının hazırlandığını ifade etti ve “İlçe Sağlık Müdürlükleri ve Toplum Sağlığı Merkezlerinde görevli 61 eğitici personelden oluşan 25 ekip, 2024-2025 eğitim öğretim yılında, Balıkesir genelindeki anasınıfı ve ilkokul öğrencilerine yönelik diş fırçalama eğitimlerini ve farkındalık çalışmalarını gerçekleştirmeyi hedeflemektedir.” dedi. Keskin, bu çalışmalarla, “Sağlıklı Nesiller İçin Sağlıklı Dişler” sloganıyla, çocukların erken yaşlardan itibaren doğru ağız ve diş bakım alışkanlıklarını kazanmalarının sağlanacağını söyledi.
Keskin, ağız ve diş sağlığıyla ilgili farkındalık çalışmaları ve eğitici programların devam edeceğini belirterek, “Hedefimiz, toplumda ağız ve diş sağlığına dair bilincin arttırılması ve sağlıklı nesillerin yetiştirilmesidir” şeklinde konuştu.

Muhabir: Balamir Yıldız