İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İzmir Planlama Ajansı (İZPA) tarafından İzmir’in uzun vadeli vizyon ve stratejilerini belirlemek amacıyla hazırlanan İzmir Vizyon 2074 Çerçeve Belgesi kapsamında “Nasıl Bir İzmir?” panel serisi başlatıldı. Serinin ilk etkinliği olan “Kent Konuşmaları” paneli, İzmir’in 2074 Vizyonu oturumuyla 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü’nde İzQ İnovasyon Merkezi’nde gerçekleştirildi. İzmir’in gelecek 50 yıllık vizyonunu katılımcı ve çok boyutlu bir süreçle şekillendirmeyi hedefleyen etkinliğe İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, ilçe belediye başkanları, siyasi partiler, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, meclis üyeleri, bürokratlar ve akademisyenler katıldı. Panelin açılışında İZPA Başkanı Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu “Vizyon 2074 Nedir?” başlıklı, moderatör Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu ise “Nasıl Bir İzmir?” başlıklı sunumlar yaptı. Prof. Dr. Saniye Dedeoğlu, Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin ve Prof. Dr. Fikret Adaman’ın konuşmacı olarak yer aldığı panelin kapanışında ise Başkan Cemil Tugay bir konuşma yaptı.
“Çok ciddi çalışmalar yapacağız”
Başkan Tugay, konuşmasına katılımcılara teşekkür ederek başladı ve “Bugün burada minik devrimin başlangıcı oluyor gibi hissettim. Teoriden pratiğe geçiş hepimizin sorumluluğu. En çok siyasetçi ve kamu yöneticisi olanların sorumluluğu. İZPA gerçekten çok önemli bir adımı atmamızı sağladı. Geçen dönemden Karşıyaka’da Bilim Kurulu olarak zaman zaman bir araya geldiğimiz hocalarımız burada. Çok ciddi çalışmalar yapacağız. 5 yıllık bir süre için görev aldık. Ama bıraktığımız iz sadece karbon ayak izimiz olsun istemiyoruz. Bu şehirde çok doğru işlerin yapılması için başlanan sürecin ilk adımları olsun istiyoruz. Şehrimize inanıyoruz. Belediyemize inanıyoruz. İzmir’i gerçekten seven insanlar olarak, Türkiye’yi hatta dünyayı çok seven, insanlığın değerlerine saygı duyan insanlar olarak emeğimizi ortaya koyarak bir şeylerin değişmesini istiyoruz. Mantık çok basit. Şu an 2024 yılındayız, 50 yıl geriye gidelim. O yıllarda bu mantık işliyor olsaydı bugün İzmir acaba nasıl olurdu? Hayat kalitesi, kalkınma sanayi, tarım, doğal ekosistem, eğitim, sağlık, üniversiteler nasıl olurdu? Kesinlikle daha iyi olurdu diyebiliriz. Bir plansızlık olduğu için bugün pek çok sorunu yaşıyoruz. Bunların başımıza geleceğini önceden görebilirdik. Kendi haline bırakmak değil de bir şeyleri kontrol altına alarak yapabilirdik. Bizler önümüzdeki 50 yılı, 2074 yılını göremeyebiliriz ama neticede bugün burada yaptığımız çalışma çok önemli” ifadelerini kullandı.
“Üzerimize düşen şey çalışmak”
Bilimin rehberliğinde çalışmanın önemine vurgu yapan Başkan Cemil Tugay, “Önümüzdeki 4 buçuk yıllık süre içinde bir an önce ortaya koyacağımız eylem planlarının uygulamaya geçmesi, sonuçlarının görülmesi ve bu çalışmaya inanılması için çok çaba göstereceğim. Hocalarımızın yaptıkları saptamalar eksiklerimizin neler olduğunu gösteriyor ve ne yapmamız gerektiği konusunda da epey bir şey söylüyor. Dünyanın gelecekte var olmasının tek bir şartı olduğunu düşünüyorum; iyi insanların dünyaya hakim olması gerekiyor. Bilgili, bilime inanan, ahlaklı, başkalarının hakkına tecavüz etmemeyi öğrenmiş insanların… Bence o insanlar buradalar, bu şehirdeler, bu ülkedeler, çokça varlar. Üzerimize düşen şey çalışmak. Bilgiye, bilime, bilen insanlara inanmak, onlara kulak vermek... Kolektif yararın hiç kimseyi arkada bırakmadan, herkesin ve tüm canlıların iyiliğini düşünerek gerçekleşebileceğini düşünüyorum. Bu olmazsa yaşamın olmayacağını düşünüyorum. İçimizde yaşama içgüdüsü olduğu için önünde sonunda iyiler kazanacak. Onlara biraz robotlar, yapay zeka eşlik edebilir. Etsinler. Yapmayı istemediğimiz, zor olan, insan üzeri olan işleri onlara yaptırırız” dedi.
Çalışmalar Tarım ve Gıda ile devam edecek
Panel serileri, İzmir’in öncelikli sorunları ve fırsatlarına odaklanacak şekilde planlandı. İZPA’nın YouTube kanalından erişime açılarak geniş bir kitleye ulaşması sağlanan oturumlar, İzmir’in 2074 vizyonuna kurumsal bir hafıza oluşturmayı amaçlıyor. Vizyon 2074 çalışmaları, Tarım ve Gıda, Körfez ve Havzalar, Kent için Yapay Zekâ, Bölgesel Kalkınma ve Kentsel İnovasyon, Tasarım Kenti gibi başlıklar altında uzman akademisyenlerin katkılarıyla ilerleyecek.
Çözüm önerileri gelişecek
“Nasıl Bir İzmir?” panel serisinin ardından Ofis Atölyeleri düzenlenecek ve Mart ile Nisan aylarında yapılacak Kent Buluşmaları, farklı kesimlerin katılımıyla kentin sorunlarına çözüm önerileri geliştirmeyi amaçlayacak. Çocuklar, gençler, yaşlılar, kadınlar, engelliler ve göçmenlerle birlikte yapılacak bu buluşmalar, kent sorunlarına vatandaşların katılımını sağlayarak çözüm odaklı bir bakış açısı kazandırmayı hedefleyecek.