Yunusemre Belediye Meclisi, Kasım ayı toplantısını Belediye Başkanı Semih Balaban’ın başkanlığında gerçekleştirdi. Millet Çarşısı Etkinlik Salonu’nda yapılan toplantının ana gündem maddelerinden biri, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in tutuklanması ve belediyeye kayyum atanması oldu.
"Seçmen iradesi gaspıdır"
CHP Grup Başkanvekili Erdinç Yavaşlı, toplantı öncesi yaptığı konuşmada, son dönemdeki kayyum atamalarına yönelik eleştirilerde bulundu. Yavaşlı, “Halk tarafından seçilen belediye başkanlarının ve meclis üyelerinin haklarının hukuki bir ceza almadan elinden alınmasına parti olarak karşıyız. Esenyurt Belediye Başkanımız Ahmet Özer’in hukuki hiçbir izahı olmayan, uyduruk gerekçelerle tutuklanması, yerine seçmenden hiçbir yetki almamış hukuksuz bir kayyumun atanması utanç verici bir seçmen iradesi gaspıdır. İktidarın bu tutumu demokrasinin, halk iradesinin ve hukuk düzeninin çiğnenmesinden başka bir şey değildir. Devletin verdiği temiz kağıdıyla aday gösterilen, adli sicil ve arşiv kaydı bile olmayan, Esenyurtlular’ın oylarıyla seçilen belediye başkanımıza reva görülen ve halkın iradesini yok sayan bu kararı reddediyoruz. Siyasi iradenin yargıyı istediği gibi kullanarak kendi çıkarlarına göre hukuk dışı süreçler işletmesini asla kabul etmiyoruz. Kapalı kapılar ardında toplumsal birlik ve bütünlüğümüze siyasi kumpas operasyonlarıyla müdahale etmek isteyenlere karşı çok kuvvetli bir mücadele sergileyeceğiz” ifadelerini kullandı.
"Demokrasilerde kayyumdan söz edilemez"
Toplantıda söz alan Belediye Başkanı Semih Balaban da demokrasilerde kayyum uygulamasının kabul edilemez olduğunu vurguladı. Başkan Semih Balaban, “Türkiye’yi kurtaracak olan amasız fakatsız demokrasidir. Demokrasilerde kayyumdan söz edilemez. Kayyum varsa demokrasi düzeni tartışmalıdır. Bu anlamda kayyuma karşıyız. Bir belediye başkanının suçu varsa gereği yapılır. Ama belediye meclis üyelerini de tamamen ortadan kaldırmak meclisi de gasp etmek bana göre anti demokratik uygulamalardır” dedi.
"Ülkemizin hassasiyeti bizim de hassasiyetimiz"
AK Parti Grup Başkanvekili Berk Mersinli ise hukuka saygı gösterilmesi gerektiğine dikkat çekerek süreci yakından takip ettiklerini söyledi. Mersinli“Tabi ki kayyumlar olmasın diyoruz. Öyle bir şey olacaksa bunu da meclis çözsün. Yerel siyaset yapıyoruz. Ülkemizin hassasiyeti bizim de hassasiyetimiz. Ne olursa olsun biz hukuka inanmak zorundayız. Halkın oyuyla seçilmiş bir cumhurbaşkanı ve kurduğu bir hükümet var, anayasa var. Saygı duyulması gereken bir irade. Elbette siyasi yaklaşımlarda farklılıklar olacaktır. Her yapılana biz de doğrudur demiyoruz. Hukuk devletinde hukuk işlesin. Süreci yakından takip edeceğiz” diye konuştu.
"Kanun sizin yol göstericinizdir"
İYİ Parti Grup Başkanvekili Mustafa Yılmaz da toplantıda söz alarak kayyum uygulamalarına karşı olduklarını yineledi. Yılmaz, partisinin Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu’nun görüşlerini hatırlatarak, “Eğer bir belediye başkanını hangi sebeple olursa olsun görevden alıyorsanız kanun sizin yol göstericinizdir. Kanunlara uyarak o sorunların aşılabilmesi temin edebilmek mümkündür. Bunun siyaset zemininde de tartışılması bizi farklı sonuçlara götürür. Belediye meclisinin içinden bir meclis üyesinin seçimle belediye başkanı görevini sürdürmesi mümkünken kayyum meselesi gündeme getirilmesi, başka siyasi tartışmaları da gündemimize taşıyacaktır. O yüzden bu ülkeyi yönetenlerin hassasiyet göstermeleri lazım. Partilerin, şahısların, kurumların kendisini güvencede hissedebilmesini temin edebilecek bir zemini oluşturmak da bugün iş başında olanların görevidir.” dedi.
Toplantıda ayrıca 47 madde görüşülerek, aralık ayı meclis toplantısının 3 Aralık Salı günü saat 18.00’de yapılması kararlaştırıldı.