Çanakkale’nin Biga ilçesinde 12 Ekim 2024 tarihinde meydana gelen dolu ve fırtına felaketi, tarım arazilerini büyük ölçüde etkileyerek bölgedeki üreticilerin zor durumda kalmasına sebep olmuştu. Yaşanan afetin ardından, zarar gören tarım alanları için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan hasar tespit çalışmaları neticesinde yaklaşık 45 bin dekar arazinin olumsuz etkilendiği belirlendi. Bu kapsamda, afetin ardından bölgedeki üreticilere maddi destek sağlamak amacıyla temsilci çekleri dağıtılmaya başlandı.
Biga'da Tarım Arazilerinin Hasar Tespiti
Çanakkale’nin Biga ilçesindeki Sinekçi, Güvemalan, Gerlengeç, Kanibey, Bozlar, Çınarköprü, Çeşmealtı, Eğridere köyleri ile Gümüşçay beldesindeki tarım arazileri, dolu ve fırtına nedeniyle ciddi zararlar gördü. Bu köylerdeki tarım ürünleri, olumsuz hava koşulları nedeniyle büyük ölçüde tahrip oldu. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, afet sonrası yapılan hasar tespit çalışmaları ile zarar gören alanları belirledi. Yaklaşık 45 bin dekar alanda meydana gelen zarar, tarım üreticilerini maddi anlamda zor durumda bırakırken, aynı zamanda bölgedeki tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini tehlikeye atmıştı.
Afet Sonrası Üreticilere Destek
Biga’daki üreticilere destek sağlamak amacıyla 12 Ekim'de meydana gelen afetin ardından "Tarsim Bilgilendirme Toplantısı" düzenlendi. Toplantıya Biga Kaymakamı Ercan Kayabaşı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Tarım Sigortaları ve Doğal Afetler Daire Başkanı Kamil Özdemir, TARSİM A.Ş Genel Müdürü Bekir Engürülü, TARSİM A.Ş. Manisa Bölge Müdürü Müjdat Çubukçu ve İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan’ın yanı sıra çok sayıda protokol üyesi, STK başkanları, muhtarlar ve üreticiler katıldı. Ayrıca, Tarım Reformu Genel Müdürü Dr. Osman Yıldız da toplantıya görüntülü olarak katıldı.
Toplantı sonrası, Biga’da dolu ve fırtınadan etkilenen tarım üreticilerine yapılan ödemelere ilişkin temsili çekler dağıtılmaya başlandı.