GAMZE ESKİKÖY- Ekonomik zorlukların arttığı bu dönemde, vatandaşlar ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına alternatif çözümler arıyor. İzmir Bornova’da her Salı ve Pazar günü kurulan ikinci el bit pazarı, kıyafetlerden elektronik aksesuarlara, oyuncaklardan bisikletlere kadar geniş bir ürün yelpazesi sunuyor. Özellikle orijinal deri ürünler ve antika eşyalar gibi özel parçaları uygun fiyatlarla bulma imkanı sunan pazar, ekonomik olarak zor durumda olanlar için hem esnafa hem vatandaşın cebini kurtarıyor.
Ne ararsan var pazarı
100’e yakın tezgahın yer aldığı Bornova bit pazarı, kırtasiye ürünlerinden ev eşyalarına, elektronik aksesuarlardan kıyafet ve ayakkabılara kadar pek çok farklı ürünü 10-500 TL arası değişen fiyatlarla sunuyor. Ancak tezgahlarda satılan ürünlerin hijyen durumları tartışma konusu. Bazı tezgah sahipleri hijyenik koşullara dikkat ederken, diğer satıcılarda hijyen konusu noksan. Pazarda satılan ürünler arasında bıldırcın yumurtası, kullanılmış şampuan, sağlık ve cinsel ürüne kadar ilginç ve çeşitli eşyalar bulunuyor. Pazar, uygun fiyatlı ürün arayışında olanları cezbetse de hijyen konusu tartışma yaratıyor.
Ekonomik zorluklar tezgaha yöneltti
Ekonomik zorluklar vatandaşı tezgah açmaya yönetti. Çocuğunun okul masraflarını karşılayabilmek için çeyizinden kalan eşyaları satan Tülin Arabacı, geçim derdini şu sözlerle özetliyor: “Üniversiteye giden kızım var, ben dışarda çalışamıyorum, gücüm yetmiyor. Çocuğumu okutmak için kullanmadığım kıyafetleri satıyorum. Önceden ihtiyacı olanlara veriyordum şimdi ise kullanılmayan ürünleri satarak çocuğumu okutuyorum” Arabacı, bazı satıcıların çöp kenarından veya Kızılay giysi kutularından topladıkları ürünleri pazarda sattıklarını belirterek, “Vatandaşlarımız bu ürünleri alırken dikkatli olsun. O ürünlerin yanına yaklaştığımızda kokudan geçilmiyor zaten” dedi
“Ürün seçerken dikkatli olunmalı”
Pazarın müdavimlerinden Nuri Çolak ise, “Her bütçeye uygun ürün bulmak mümkün. Ama hijyen konusunda dikkat edilmesi gerekiyor. Kızılay giysi kutularından veya çöp kenarlarından toplanan eşyaların burada satıldığını duymak üzücü. Bu durum, temiz eşya satan esnafı da, müşteriyi de kuşkulandırıyor, ben alacağım ürünü seçerken çok dikkat ediyorum” diye konuştu.
Piyasada 300, pazarda 30 TL
Emekli tarih öğretmen, başlangıçta kendi kütüphanedeki kitaplarını sattıktan sonra, kütüphanesini genişletip, piyasada 200- 300 TL olan kitapları pazarda 30-40 TL’ye satıyor. Bahri Alkan, emekli olduktan sonra pazarda 2.el kitap satmaya başladığını belirtti. Alkan, “Emekli olduktan sonra maaşım haneme yetmedi. Bende çocuklarla iletişimimi devam ettirmek için tezgaha yöneldim. Sadece ekonomik refah değil, aynı zamanda çevri bilincine katkı sağlayarak, aynı kitabın 2.kez basılmasını engelliyorum. Böylece her hafta bir ağaç dalı kurtaracak, vicdanımı da rahatlıyorum” diye konuştu.
“Bornova en nezih pazar”
Tezgahı olan emekli bankacı Hatice Aslan, Bornova’nın diğer ikinci el pazarlara göre daha nezih olduğunu söyledi. “Ev ekonomisi olarak çok güzel oluyor. Aynı zamanda sosyalleşip, zaman geçiriyoruz. Para kazanıp, zevk de alıyoruz. Bornova pazarı en nezih pazar. Burada çoğu kişi emekli. Ben bit pazarına çok ön yargılıydım ama. Enflasyon bizi öyle bi duruma getirdi ki, burada ekmeğimizi kazanıyoruz. Özellikle dışarda çalışmaya gücü yetmeyen vatandaş için mükemmel bir yer “ dedi.
“Diğer esnaflardan şikayetçiyiz”
Güzel olan özelliğin yanında pazarın kirliliğinden şikayetçi olan Aslan, “Yerlere ürün konulmamasını herkesin kendine tezgahı olsun istiyoruz. Avrupa’da bit pazarı var ama hiçbir ürün yerlerde değil. Yere dökülen ürün istemiyoruz. Yer sıkıntısı burada çok, 2 hafta gelmediğimizde bizim tezgahımızın yerini alıp, ayağımızı kaydırıyorlar. Bura daha düzenli olsa, herkesin kendine göre düzeni olur. Belediye buraya el atmazsa bura mafyalara kalacak. Haftanın bir günü buranın temizlenmesi lazım” ifadelerine yer verdi