Bornova Belediyesi işçileri, SODEM-SEN ile yapılan görüşmelerde anlaşmazlık yaşanmasının ardından grev kararı aldı. 11 Kasım Pazartesi günü yaklaşık 1.600 işçi, hizmetleri durdurarak greve çıkacak. Çöp toplama ve birçok belediye hizmetinin aksayacağı ilçede, kriz sürüyor. 


Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, işçilere yönelik maaş teklifini artırarak, yüzde 22’lik zammı 38-42 aralığına çekti. Buna göre, en düşük maaşın yan haklarla birlikte 44 bin 500 TL olması önerildi. Ayrıca sendikanın 112 gün ikramiye talebi de kabul edildi. Ancak işçilerin büyük çoğunluğu, son teklifin yetersiz olduğunu belirterek greve gitme kararı aldı.


Bugün de işçiler iş bıraktı


İşçiler, grev öncesi protestolarına devam ediyor. Bugün de tam gün iş bırakma eylemi yapan işçiler, taleplerinin karşılanmadığı sürece hizmet vermeyeceklerini duyurdu. Başkan Eşki’nin teklifi arttırmasına rağmen, işçilerin greve gitme kararı güçlü bir şekilde devam ediyor.


DİSK Genel İş 7'nolu Şube Başkanı Uğur Nazlıoğlu, Eşki'nin açıklamasına Başkanlık önünden cevap verdi. Nazlıoğlu şu şekilde konuştu:
"Bornova Belediyesi Başkanı Ömer Eşki'nin bir açıklamasını gördük, 2024 yılı için taban ücret olarak 44.500 lira önerdiğini gördük. Arkadaşlar, vergilendirme usulünü yaratan belediye başkanı ve ekibi değil elbette; ancak önerilen bu 44.500 lira, 2024 yılı içinde tarafımızdan bankamatikten çekilebilecek bir ücret değildir. 


İkinci olarak, bu rakamın içinde, ücreti de çok yüksek olmayan, belli periyotlarda aldığımız bayram ücretleri de dahildir. 1 Temmuz'dan başlayarak 31 Aralık 2024 tarihine kadar, taban ücret olarak önerilen bu rakamın ortalama olarak cebimize girecek miktarının yaklaşık 41-42 bin lira civarında kalacağını vatandaşın bilmesi lazım. İkinci bilinmesi gereken şey de şu: Bu ücretin içinde her sabah iş yerlerimize gelirken ulaşım için harcadığımız masraflar da var. Burada 8-9 saate varan hizmetler veriyoruz. En az bir öğün yemek yediğimizde belli bir masrafa katlanıyoruz. Bunun da bu ücretin içinde olduğu bilinsin. Ayrıca, sosyal haklarımız, ikramiyeler ve biraz önce söylediğim bayram ücretleriyle birlikte düşünüldüğünde bu rakam anlam kazanıyor.


Kamuoyunda belediye işçilerine bakışın negatif olduğunu zaten biliyoruz. Ancak bundan sonra her gün çöpünü topladığımız, sosyal yardım yaptığımız, çocuklarına, yaşlısına, hastasına, engellisine, toplumun her kesimine hizmet verdiğimiz vatandaşlarımızla karşı karşıya kalmak istemiyoruz. Onlara şunu söylüyoruz: Biz bu ülkedeki %10 sendikalı olabilmiş işçilerdeniz. Bu ülkenin ortalama ücreti 17-20 bin lira civarında olabilir. Bunun sorumlusu belediye işçileri veya sendikalı işçiler değil. Toplum şunu bilmeli: Sendikalı, sendikasız fark etmez, hepimizin mücadelesiyle, birleşik mücadelesiyle yükselen ücretler hepimizin çıkarına olacak. Burada hak mücadelesi veren işçilerin elde edeceği kazanımlar, toplumdaki diğer işçilerin kazanımlarına da destek sağlayacaktır."

Muhabir: GAMZE ESKİKÖY