Buca Belediyesi’nde, İmar A.Ş. çalışanlarını kapsayan grev, 12 Kasım 2024'te başlamıştı. Grev, DİSK Genel-İş İzmir 5 No'lu Şube ile Buca Belediyesi'nin belediye şirketi İmar A.Ş.'deki işçileri temsil eden Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEM SEN) arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanmasının ardından ilan edilmişti. Grev, 500 işçiyi kapsıyor ve belediye çalışanlarının maaşlarında önemli bir artış talep ediliyordu.
SODEM SEN, en düşük maaş teklifinin 42 bin TL olmasını istemişti. Ancak bu öneri, belediye tarafından reddedildi. Belediye Başkanı Görkem Duman, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Asgari ücretin 17 bin lira olduğu dönemde asgari ücretin iki katından fazla maaşı teklif ettiğimiz bir ortamda sendika, bu maaşları dahi kabul etmeyerek Büyük Buca aileme hizmet etmemizi engellemektedir. Sendikanın aldığı grev kararını siz Büyük Buca ailemin takdirine bırakıyorum." diyerek grev kararına tepki göstermişti.

Sokaklarda çöp yığınları oluştu

Grevin ikinci günü, işçilerin çöpleri toplamadığı için Buca'nın sokaklarında çöp yığınları birikmeye başladı. Belediye, Fen İşleri ve Temizlik İşleri personeline “İşe çıkmadığınız takdirde hakkınızda tutanak tutulup yasal işlem başlatılacak” şeklinde bir mesaj gönderdi. Ancak işçiler, taleplerinde ısrarcı olarak Buca Belediyesi ana bina önünde toplandı ve “Buca işçisi köle değildir!”, “Hak verilmez alınır, zafer sokakta kazanılır!” sloganlarıyla greve devam ettiler.

Gece yarısı başlayan grev gece yarısı imzası ile sona erdi

Grevin ikinci günü gece saatlerinde, Buca Belediyesi ile SODEM SEN temsilcilerinin DİSK Genel-İş İzmir 5 No'lu Şube  yetkilileri ile yaptığı müzakereler sonucunda Toplu İş Sözleşmesi imzalandı ve grev sona erdi. İşçiler sabah saatlerinde işbaşı yaparak normal mesailerine geri döndü. Yeni sözleşmeye göre, işçilerin maaşları şu şekilde belirlendi:
Sınıf Yevmiye: 1.150,65 TL
Sınıf Yevmiye: 1.175,31 TL
Sınıf Yevmiye: 1.199,96 TL
Sınıf Yevmiye: 1.249,28 TL
Bu ücretler, sözleşmenin ilk 6 aylık döneminde geçerli olacak. Ayrıca, işçilere yönelik yan haklar da şu şekilde belirlendi:
Yemek Desteği: 220 TL günlük
Yol Desteği: 4 bilet günlük
Aile Yardımı: 606,12 TL
Gıda Yardımı: 4.000 TL yıllık
İkramiye: 85 gün
Yeni sözleşmede dikkat çeken bir diğer madde ise, ücret artışlarının düzenli aralıklarla yapılacak olması. Buna göre, 6 aylık periyotlarla enflasyon oranı artı yüzde 1 oranında bir zam yapılacağı belirtildi. Ayrıca, 1 Ocak 2025'te TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) artışı +1, 1 Temmuz 2025'te ise bir diğer TÜFE artışı +1 uygulanacak. 1 Ocak 2026'da ise yine TÜFE artışı +1 oranında bir zam yapılacağı açıklandı.

Grev bitti ama yankıları sürüyorGrev bitti ama yankıları sürüyor

Ancak, grevin sona ermesinin ardından, bazı işçiler ve sendika temsilcileri imzalanan sözleşmeye itiraz etti. DİSK Genel-İş İzmir 5 No’lu Şube temsilcileri, anlaşmanın kendilerine danışılmadan imzalanmış olmasını eleştirdi. Yapılan açıklamada, "Değerli arkadaşlar diye sözlerimize başlamak isterdik ancak maalesef değerli olmadığımızı gece yarısı gelen mesajla öğrenmiş bulunuyoruz. Biz temsilcilerde sizlerle birlikte Genel-İş sendikası tarafından atılan mesajla ihanete uğradığımızı öğrendik. İrademiz dışında atılan bu imzayı ASLA kabul etmiyoruz!" ifadelerine yer verildi.
Sendika temsilcileri, grev sürecinde işçilerin taleplerinin yerine getirilmediğini ve anlaşmanın kendi iradeleri dışında yapıldığını vurguladı. "Bize bu ihaneti yapanlara bunun hesabını soracağız! Ancak şunu belirtmekte fayda var; bizim irademiz dışında da olsa bu imza atıldığı için yasal olarak Grevimiz sona ermiştir. Yarın tüm arkadaşlarımız mesai saatinde yerinde olsun. Bizden gelecek haberi bekleyin. Sendika temsilcileri olmadan imzalanmış." şeklinde bir mesaj yayımlandı.
İşçiler arasında da benzer bir rahatsızlık söz konusu olduğu öğrenildi. Bazı işçiler, sözleşmenin imzalanmasında kendilerine danışılmadığını ve bu durumu "ihanet" olarak nitelendirdi. Grev sürecinde işçilerin taleplerinin daha fazla dikkate alınmasını isteyen bir grubun, imzalanan sözleşmeye karşı çıkmaya devam ettiği belirtildi.

Şartlarımızı zorladık!

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Buca Belediye Başkanı Görkem Duman ise, "Verebileceğimiz en yüksek maaşı vermek için şartlarımızı zorladık. Sonunda sendika yönetimi ile anlaşmaya vardık. Emekçi kardeşlerimizin alın terini yerde bırakmadık. DİSK Genel İş Sendikası 5 No’lu Şube ile yürüttüğümüz 1607 emekçimizi ilgilendiren toplu iş sözleşmemizde bugün itibarıyla anlaşmaya varılmıştır. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik krize, yüksek enflasyona karşı mesai arkadaşımızın yanında olacak bir ücret vermek için günlerdir çalışıyoruz. Verebileceğimiz en yüksek maaşı vermek için şartlarımızı zorladık. Sonunda sendika yönetimi ile anlaşmaya vardık. Emekçi kardeşlerimizin alın terini yerde bırakmadık. Buca Belediyemizde bugünden itibaren en düşük işçi maaşı, yan haklarla birlikte net 43 bin 600 lira olmuştur. Hepimizin bu noktada kanıksadığı bir gerçek var" diye konuşan Duman, "Bizler, başkanından sahada çalışan emekçisine; büro çalışanından, sıcak güneşin altında mücadele eden temizlik personeline kadar hepimiz, Buca halkına karşı sorumluyuz. Buca bizim evimiz. Bucalılar da büyük ailemizin birer üyesi. Yola çıktığımız ilk günden beri nasıl yoğun emek vererek Buca’ya hizmet veriyorsak, bundan sonra da aynı özveri, aynı gayretle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu ilçe, Buca Belediyesi emekçilerinin yoğun emekleri ile İzmir’in göz bebeği olacak. Şimdi, Buca için çok daha fazla çalışma ve üretme zamanı” diye konuştu.

Yönetim ve sendika arasında farklı görüşler söz konusu

Buca Belediyesi yönetimi ve SODEM SEN, yapılan anlaşmanın işçilerin ekonomik koşullarını iyileştirecek önemli bir adım olduğunu savunsa da, işçiler ve sendika temsilcileri arasında ciddi bir memnuniyetsizlik söz konusu. Belediye yönetimi, grevin işçilere ve şehre zarar verdiğini öne sürerken, sendika ve işçiler, bu anlaşmanın yeterli olmadığını ve kendi iradeleri dışında yapılmış olduğunu dile getiriyor.
Buca Belediyesi ve SODEM SEN arasındaki bu anlaşmanın, işçi ve sendika temsilcilerinin karşıt görüşleri doğrultusunda nasıl bir gelişim göstereceği ise belirsizliğini koruyor. İlerleyen günlerde, grev sonrası süreçte yaşanacak olası eylemler ve sendikanın tutumu merakla bekleniyor.

Muhabir: Atakan Başpehlivan