İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Vektör Mücadele Birimi, 30 ilçede 12 ay boyunca durmaksızın sinek ve haşere üreme alanlarında etkili mücadele çalışmalarını sürdürüyor. Küresel iklim krizi ve değişen yağış rejiminin neden olduğu artan sivrisinek popülasyonuna karşı yoğun bir mücadele sergileyen ekipler, dijital teknolojiyi kullanarak bu mücadeleyi güçlendirdi. Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı ve Kent Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı iş birliğiyle hayata geçirilen CBS, ilaçlama yapılan alanların anlık olarak sisteme işlenmesini, güncellenmesini ve takip edilmesini mümkün kılıyor.

Dijitalleşme yoluna gittik"Dijitalleşme yoluna gittik"

Çevre Koruma ve Kontrol Şube Müdürü Huri Aldırmaz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu çalışmaların daha etkili, sürdürülebilir ve kontrol edilebilir olabilmesi için dijitalleşme yoluna gittik. Çalışma yaptığımız sokaklar, mahalleler, sulak alanlar, park havuzları ve çöp konteynerleri gibi tüm alanları sisteme tanımladık” dedi. Aldırmaz, sistemin sağladığı avantajları şöyle açıkladı: “Güzel bir çalışma oldu. Üreme kaynaklarının tespitini sisteme işleyerek görünür hale getirdik. Bu kaynaklar değişkenlik gösterdiğinde, sistem üzerinden rahatlıkla takip edebiliyoruz. Eğer herhangi bir üreme kaynağı çeşitli sebeplerle yok olursa, bunu sistemden çıkarabiliyoruz. Yeni bir üreme alanı oluşursa, verileri hızlıca güncelleyebiliyoruz. İlaçlama çalışmasını belli bir rutinde yürütüyoruz. İlaçlama yapılmadığı zaman sistem bize uyarı gönderiyor.”

Sahada çok aktif çalışıyoruz“Sahada çok aktif çalışıyoruz"

İzmir’de şu an yaklaşık 300 bin rutin ilaçlama noktasının bulunduğunu vurgulayan Aldırmaz, “Sahada çok aktif çalışıyoruz. Veriler sürekli değişkenlik gösteriyor. Bu nedenle bu sistem bizim için çok önemli. Herhangi bir mahallede bulunan bir çöp konteynerini ilaçladığımız tarihi bile görebiliyoruz. Sistem, güncel durumu daha sağlıklı ve sistemli bir şekilde takip edebilmemizi sağlıyor” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Alperen Özdemir