Teknolojinin gelişmesi birçok alanda insanoğlunun değişip dönüşmesini sağladı. Lakin tüketim ve hızlı değişim yüzünden iş, okul ya da günlük hayattaki normal bir rutinde bile kaygı, stres, korku yaşıyoruz. Bu durumla bağlantılı olarak anksiyete, panik atak gibi psikolojik olan sorunlar da meydana gelir. Günümüzün büyük tehlikelerinden olan panik atağın önemsenmesi gerektiğini savunan Uzman Psikolojik Danışman Ferhan Bıçakçılar, bireyin bu konuda farkındalık kazanması gerektiğini belirtti.

Panik atak ve anksiyete: Farkları ve belirtileri

Panik atak ve anksiyete: Farkları ve belirtileri

Panik atak, beklenmedik anlarda ortaya çıkan çarpıntı, tansiyon yükselmesi gibi psikosomatik belirtilerin, kaygılı düşüncelerin sonucunda ortaya çıktığı bir durumdur açıklaması yapan Bıçakçılar, panik atağın, düşüncelerin sonucunda oluştuğunu belirtti. Örnek olarak, deprem olma ihtimali düşünüldüğünde ortaya çıkan bedensel belirtiler panik atakla ilişkilendirilir. Panik atağın oluşum süreci yoktur ve bireyin farkındalık kazanması önemlidir. İyileşme süreci, bireyin zihinsel olarak farkındalık kazanmasıyla başlar. Bıçakçılar ''Panik atak ölümcül değildir, ancak bireyde ölüm korkusu panik atak oluşturabilir'' uyarısında bulundu.

Panik atak ve anksiyete: Farkları ve belirtileri

Anksiyete için konuşan Bıçakçılar insanların genellikle endişe ile anksiyeteyi karıştırdığını belirterek anksiyetenin zaten kaygı olduğunu söyledi. Endişe ise anlık korkuların ortaya çıkardığı duygular olduğunu, anksiyetenin ise "ya olursa" gibi düşüncelerin sonucunda ortaya çıktığının altını çizdi. Bıçakçılar ''Kaygılı insanlar panik atak yaşayabilir; panik atak hastaneye gitmeye neden olabilecek fiziksel belirtilere sahiptir'' ifadesini kullandı. Yaygın anksiyete bozukluğu ise hayatın normal seyri içinde, çok yüksek olmasa da ara ara ortaya çıkan kaygı yükselmelerini içermektedir.

''Kaygıyı ortadan kaldırmak yerine yönetmeyi öğrenmek önemlidir'' 

''Kaygıyı ortadan kaldırmak yerine yönetmeyi öğrenmek önemlidir'' 

Manisa’da intihar davranışı çalıştayından: “Hayat Güzel” teması Manisa’da intihar davranışı çalıştayından: “Hayat Güzel” teması

Son 10-15 yıldır psikoloji literatürü, özellikle çocuklar dahil olmak üzere, kaygı bozuklukları üzerine yoğunlaşmıştır. Çünkü kaygı, belirsizlikler ve bu belirsizliğe katlanma düzeyindeki düşüklükten kaynaklanır. Bıçakçılar ''Dünya genelinde yaşanan olaylar, insanların yaşamlarını belirsizlik olarak algılamalarına neden olur. Bununla birlikte, insanların beklentileri normalden daha belirgin ve net olmaya başlamıştır''dedi.

Ancak dünya aslında belirsizliklerle doludur. Dolayısıyla, kaygıyı ortadan kaldırmak yerine yönetmeyi öğrenmek önemlidir. Çünkü asıl iyileşme buradan başlar ifadesi kullanıldı. Uzmanlar Herkesin hayatında kaygı olduğunu, hatta hayvanlarda bile kaygı bulunduğunu belirtiyor. Eğer kaygı durumu kişinin hayatını olumsuz etkiliyorsa, ruh sağlığı ekibi ve psikoterapi ile çözülmelidir. Ancak normal kaygı durumunu yönetmek istiyorsa danışmanlık alabilir.

Bıçakçılar ''Sınav kaygısı, sınav öncesinde yaşanan 'ya sınav kötü giderse' gibi kaygılardır. Eğer sınav öncesinde değil de sınav esnasında yaşanan bir heyecan ise bu doğal bir tepkidir'' ifadesini kullandı.


 

Muhabir: Mert UYGUNER