Çanakkale Zaferi'nin 109. yıl dönümünde, Çanakkale'nin destansı hikayesini anlatan Çanakkale Türküsü her zamankinden daha anlamlı bir önem taşıyor. Bu türküsü sadece savaşın acısını değil, aynı zamanda kahramanlığın ve vatan sevgisinin de simgesi.

Türkünün Hikayesi

Çanakkale Türküsü'nün hikayesi, Emrullah Nutku'nun "Çanakkale Şanlı Tarihine Bir Bakış" adlı kitabında yer alan bir mektuptan ilham alıyor. Mektup, 1903 yılında doğan ve Çanakkale Sultanisi'nde öğrenci olan Seyfullah Nutku tarafından 29 Eylül 1914 tarihinde annesine yazılmış. Mektupta Seyfullah, savaşın yaklaştığını ve Çanakkale'den ayrılmak zorunda olduğunu anlatıyor. Sokaklardan "Çanakkale içinde aynalı çarşı, Anne ben gidiyom düşmana karşı" türküsünü söyleyen askerlerin geçtiğini ve vatan sevgisiyle dolu bir atmosferin olduğunu ifade ediyor.

Türkünün Sözleri

Türkünün Sözleri

Çanakkale türküsünün sözleri, savaşın zorluklarını, yiğitliği ve kayıpları anlatan hüzünlü bir melodiye sahip. Her dizesi vatan sevgisi ve kahramanlık duygularıyla dolu.

Çanakkale içinde aynalı çarşı

Ana ben gidiyom düşmana karşı, off, gençliğim eyvah!

Çanakkale içinde bir uzun selvi

Kimimiz nişanlı, kimimiz evli, off, gençliğim eyvah!

Çanakkale içinde bir kırık testi

Analar babalar ümidi kesti, off, gençliğim eyvah!

Çanakkale üstünü duman bürüdü

On üçüncü fırka harbe yürüdü, off, gençliğim eyvah!

Çanakkale elinde toplar kuruldu

Vay bizim uşaklar orda vuruldu, off, gençliğim eyvah!

Çanakkale köprüsü dardır geçilmez

Al kan olmuş suları bir tas içilmez, off, gençliğim eyvah!

Çanakkale'den çıktım yan basa basa

Ciğerlerim çürüdü kan kusa kusa, off, gençliğim eyvah!

Çanakkale'den çıktım başım selamet

Murat Kurum: Konutlar teslim edilene kadar sözümüzün arkasındayız Murat Kurum: Konutlar teslim edilene kadar sözümüzün arkasındayız

Anafarta'ya varmadan koptu kıyamet, off, gençliğim eyvah!

Çanakkale içinde vurdular beni

Ölmeden mezara koydular beni, off, gençliğim eyvah!

Çanakkale içinde sıra söğütler

Altında yatıyor aslan yiğitler, off, gençliğim eyvah!

Türkünün Yöresi

Türkünün Yöresi
Çanakkale Türküsü'nün yöresi Kastamonu'dur. Muzaffer Sarısözen tarafından notaya alınan türkünün kaynağı Kastamonulu İhsan Ozanoğlu'dur. İlk kayıt 1923 yılında Marika Papagika tarafından Türkçe olarak yapılmıştır.

Çanakkale Türküsü'nün Önemi
Çanakkale Türküsü, Çanakkale Savaşı'nın anısını yaşatmanın ve vatan sevgisini gelecek nesillere aktarmak için önemli bir araçtır. Her yıl 18 Mart Çanakkale Zaferi törenlerinde okunan bu türkü, şehitlerimizi anmak ve vatanımıza olan bağlılığımızı göstermek için bir vesiledir.

Kaynak: HABER MERKEZİ