4-9 Eylül tüzük kurultayının, 4-5 Kasım kurultayının rövanşı olmasını bekleyenler hayal kırıklığına uğradı. 'Siyasetin giriş kapısı olur, çıkış kapısı olmaz' sözleriyle aktif siyasetin bir parçası olacağını gözler önüne seren Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılmadığı tüzük kurultayında, Genel Merkez'in elini güçlendiren bir sonuç ortaya çıktı. Tüzük komisyonundan çıkan ve tüzükte 28 maddede değişiklik önerisi getiren taslak muhaliflerin cılız itiraz sesleri arasında rahat bir şekilde kabul edildi. Partinin güçlü ismi Ekrem İmamoğlu'nun oylama öncesi buluştuğu İstanbul delegasyonunu oylama konusunda 'istediğiniz gibi oy verebilirsiniz' diyerek rahat bıraktığı kurultayda, Kılıçdaroğlu'na yakın olan delegelerin gücünün 350 civarında olduğu görüldü. Gazeteci Şaban Sevinç'in 'muhalif kanadın partiden silindiği' yönündeki iddiasının ardından Özgür Özel'den mesaj geldi.
Beni ne güçlendirir, ne de zayıflatır...
'Bu tüzük, kişisel bir güven oyu değildir. Ne kabulü beni güçlendirir ne de reddi zayıflatır. Kazanan yalnızca örgütümüz olacaktır' vurgusu yapan Özgür Özel, 'Türkiye’ye örnek teşkil eden bir müzakere sürecinin ardından, Türkiye’yi nasıl yöneteceğimizi belirleyeceğimiz program kurultayına el ele yürüyeceğiz' mesajı verdi.
Tüzük bir kişinin taahhüdü değildir...
CHP lideri Özgür Özel paylaştığı mesajında tüzük kurultayı açılış konuşmasında kurultay kararı aldıktan sonra yaşanan süreci özetlediği konuşmasına göndermede bulundu. Özel o konuşmasında 'bütün delegelerimizin bilmesini istediğim bir şey var. Tüzük yapmak anayasa yapmak gibi bir iştir. Eğer tüzüğü yapıyorsanız, tüzüğü kendinize uyduramazsınız. Bu, birisinin anayasayı kendisine uydurması ya da lafı açık söyleyelim, her doğana değil Erdoğan’a anayasa yapılmasından farklı olmaz. Tüzük bir kişinin taahhüdü de olamaz, taslağı da olamaz. Tüzük bir ortak mutabakat, örgütsel mutabakat işidir.
30 bin görüşü tek tek inceledik...
Bunun için ilk önce 4-9 Eylül kararını aldığımız kasım ayından itibaren yazışmalara başladık. Ama fiilen 15 Nisan’dan itibaren mahallelerden, illerden, ilçelerden yaptıkları toplantıların sonuçlarında ortaya çıkan önerileri topladık. İlk önce internet üzerinden 9 bin, daha sonra demokratik dijital katılım yöntemiyle 21 bin, 30 bin görüşü alıp, teker teker elleçledik” ifadelerine yer vermişti.