CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in çiftçilerden sabır istemesine karşılık, çiftçilerin içinde bulunduğu zor ekonomik durumu ve hükümetin tarım politikalarındaki eksiklikleri gündeme getirdi. Gürer, “Bu yıl birçok ürün tarlada kaldı ve çiftçi yeterli değeri bulamadı. Borçlar içinde boğulmuş durumdalar” dedi.

Bakan Şimşek’in çiftçilerden “sabırlı olun” çağrısına sert bir yanıt veren Gürer, bu yıl verilen alım fiyatlarının çiftçilerin maliyetlerini karşılamadığını belirtti. “Bu yıl buğdayda %12, arpada %3, şeker pancarında %28’lik artış verdiniz, ancak maliyetler %41 artmış durumda. Çiftçi, enflasyonun altında kalan fiyatlarla nasıl ayakta kalacak?” diye sordu.

Tarlada kalan ürünler çöpe gitti

Tarım sektöründe yaşanan sorunların bu yıl daha belirgin hale geldiğini vurgulayan Gürer, tarlada kalan ürünlerin yanı sıra çiftçilerin yaşadığı zorlukları da dile getirdi: “Karpuz, kavun, domates, biber, patlıcan ve patates bu yıl tarlada çöpe gitti. Çiftçi, bu kadar sahipsiz kalmadı. Destek verdiğinizi söylüyorsunuz, ama gerçekler ortada.”

Gürer, çiftçilerin bankalara olan borçlarının 715 milyar lirayı aştığını ve genel borçların 800 milyar lirayı geçtiğini ifade ederek, “2 milyon 300 bin çiftçi borçlu, icra kapıda. Çiftçilerin durumu her geçen gün daha da kötüleşiyor” dedi. Tarım Kanunu’nun 21. maddesi gereği çiftçilere verilmesi gereken desteklerin yetersiz kaldığını belirten Gürer, “Kanun gereği çiftçilere verilmesi gereken 411 milyar lira destek yok. 2024 bütçesinden ayırdığınız 91 milyar lira neyi sübvanse ediyor?” şeklinde konuştu.

Çiftçilere acil destek çağrısı

Gürer, çiftçilerin yaşadığı sorunların göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı: “Bugün tarımla uğraşan herkes en zor sürecini yaşıyor. Çiftçilerin içinde bulunduğu durumu görmüyor ve sabır istiyorsunuz. Üretim sürecinin acil olarak desteklenmesi gerekiyor, sabır beklemek değil.”

Bakan Şimşek’in açıklamaları

Bakan Mehmet Şimşek, çiftçilerden sabır istemiş ve ekonomik toparlanmanın zaman alacağını belirtmişti. Tarımsal desteklerin arttığını ve çiftçilere sağlanan kredilerin 27 katına çıktığını savunmuştu.

CHP’li Gürer, çiftçilerin yaşadığı sıkıntılara acil çözümler üretilmesi gerektiğinin altını çizerken, “Tarla da ürünleri çürütmek yerine, gerçek anlamda destek sağlanmalı” diyerek sözlerini tamamladı.

Muhabir: ALPEREN ÖZDEMİR