Bu konuda bilgi sahibi kişiler, Çin hükümetinin otomobil üreticilerine, gelişmiş elektrikli araç teknolojilerini ülkede tutmaları konusunda güçlü tavsiyelerde bulunduğunu ifade etti. 

Çinli şirketler, Çin'in ihracatına uyguladığı yüksek gümrük vergilerinden kaçınmak amacıyla dünya genelinde üretim tesisleri kuruyor. 

Çin hükümeti ise bu durumla birlikte elektrikli otomobil teknolojisinin başka ülkelere aktarıldığını savunarak engellenmesi gerektiği kanaatinde. 

İlgili kişiler, Pekin'in Çinli otomobil üreticilerini, araçların ana bileşenlerini yerel olarak üretip ardından tamamlanması için hedef pazarlara göndermeye teşvik ettiğini belirtti. Bu uygulamada, “knock-down kitleri” adı verilen parçalar, yurt içinde üretilip yurt dışındaki fabrikalarda birleştirilir. 

Türkiye ve Hindistan kilit ülkeler 

Temmuz ayında Çin Ticaret Bakanlığı ile bir düzineden fazla otomobil üreticisi firmanın toplantı gerçekleştirildiği belirtildi. 

Bu toplantıda Çin hükümetinden yetkililerin firma temsilcilerine Hindistan'a otomotivle ilgili herhangi bir yatırım yapmamaları gerektiği söylendi. 

Bilgi sahibi kişiler Çin'in elektrikli araç endüstrisinin bilgi birikimini korumak ve düzenleyici riskleri azaltmak için başka bir girişimde bulunarak özel konuları tartışmak istemediklerini söylediler. 

Buna ek olarak Çin hükümetinin aldığı karara göre, Türkiye'de yatırım yapmak isteyen otomobil üreticilerinin öncelikle Çin'in elektrikli araç endüstrisini denetleyen Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı'na ve Türkiye'deki yerel Çin Büyükelçiliği'ne bildirimde bulunmaları gerekiyor. 

Bu yeni talepler, BYD Co. ve Chery Automobile Co. gibi şirketlerin, yenilikçi ve uygun fiyatlı elektrikli araçlarının dış pazarlara girmesiyle birlikte, İspanya'dan Tayland ve Macaristan'a kadar birçok ülkede fabrika kurma planlarını daha da güçlendirmeleriyle ortaya çıktı. Çoğu büyük Çinli otomobil üreticisi Çin yapımı elektrikli araçlara uygulanan gümrük vergilerinden kaçınmak için üretimi yerelleştirmeye çalışıyor. 

Kaynak: Haber Merkezi