2025-2027 Orta Vadeli Programı'na göre, Türkiye dijital dönüşüm sürecine odaklanacak. Bu süreçte, KOBİ'ler ve diğer firmaların dijital teknolojilere olan yetenekleri desteklenerek sürdürülebilir büyüme hedefleniyor. Yapay zeka, bu dönüşümün anahtar araçlarından biri olacak; bu bağlamda yapay zeka odaklı araştırma merkezlerinin ve tematik kümelenmelerin sayısının artırılması, hesaplama altyapılarının erişilebilirliğinin sağlanması ve uluslararası iş birliklerinin güçlendirilmesi planlanıyor.
Avrupa Birliği'nin Yapay Zeka Tüzüğü ile uyumlu hale getirilecek
Türkiye, yapay zeka ekosistemini harekete geçirmek için çeşitli çağrılar yapacak ve desteklenen projeler aracılığıyla elde edilen bilgileri ekosistemle paylaşacak. Ayrıca, yapay zeka ile ilgili mevzuatın Avrupa Birliği'nin Yapay Zeka Tüzüğü ile uyumlu hale getirilmesi planlanıyor.
Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında, dijital dönüşüm sürecinin desteklenmesi amacıyla, çip teknolojisinden 5G'ye, uydu geliştirmeden bulut bilişime kadar geniş bir yelpazede ilerlemeler bekleniyor. Bu hedefler doğrultusunda, verimliliği artırmak için kurulan "yetkinlik ve dijital dönüşüm merkezleri" yani model fabrikaların altyapıları tamamlanacak. Yeşil dönüşüm kapsamında imalat sanayisinin ihtiyaçlarını karşılamak için bu merkezlerin kapasiteleri artırılacak ve yeni hizmetler sunulacak.
Çip Teknolojisinden 5G'ye kapsamlı uygulama alanı
Çip endüstrisinde, araştırma ve geliştirme, tasarım, üretim ve ticarileştirme yetenekleri artırılacak ve bu süreçler destek mekanizmalarıyla güçlendirilecek. 5G teknolojisi ve ileri düzey uygulamaları için kapsamlı bir uygulama planı hazırlanacak.
Uydu geliştirme ve pazarlama çalışmaları koordine edilecek ve nano, mikro uydu teknolojileri ile mega uydu sistemlerinde AR-GE ve ürün geliştirme yapılacak. KOBİ'lerin bilişim ihtiyaçlarına yönelik ise, modüler ve esnek açık kaynak çözümler sunulacak; bu çözümler, KOBİ'lere erişim desteği sağlayarak özel ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunacak.