2025 yılı, Türk demir çelik sektörünün uluslararası pazarlarda etkinliğini artırması ve rekabet gücünü güçlendirmesi için önemli bir dönüm noktası olacak. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, sektörün küresel pazarlarda daha güçlü bir yer edinmesi için yıl boyunca pek çok etkinlik gerçekleştireceklerini açıkladı.
Ertan, “2025 yılında Avrupa’dan Orta Doğu’ya kadar sürdürülebilirlik odaklı projelerden ticaret heyetlerine kadar gerçekleştireceğimiz pek çok faaliyet, firmalarımızın küresel pazarda güçlenmesi için önemli bir zemin oluşturacak. 6-8 Mayıs 2025 tarihlerinde İtalya’nın Milano şehrinde düzenlenecek Made in Steel Fuarı’nda güçlü bir temsil ile yer alacağız. Dünya yenilenebilir enerji alanında büyük atılımlar içinde ve ülkemizin de bu gelişmelerden faydalanabilmesi bizim önceliğimiz. Bu yüzden 8-10 Nisan 2025 tarihlerinde Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da gerçekleşecek Rüzgar Enerjisi Zirvesi Wind Europe’da türbin teknolojileri ve rüzgar enerjisi ekipmanları üreticileriyle önemli iş birlikleri sağlayacağız.” dedi.

Yalçın ErtanYeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik hedefleri

Demir çelik sektöründe sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm projelerinin de büyük bir yer tutacağı 2025 yılı, bu alanda atılacak adımlar için kritik bir yıl olarak öne çıkıyor. Ertan, sektörün karbon nötr hedefleri doğrultusunda 2025 yılında başlayacak olan Demir ve Demirdışı Metaller Sektöründe Yeşil Dönüşüm ve Yurtdışı Pazarlama URGE Projesi hakkında şu açıklamalarda bulundu: “AB Yeşil Mutabakatı ve temiz üretim hedefleriyle uyumlu projemizde, firmalarımızın yönetim süreçleri ve verimliliği geliştirilerek yeni pazar dinamiklerine uyum sağlamasını hedefliyoruz. Ayrıca, 2025 yılı itibariyle başlatmayı planladığımız Yeşil Akademi Programı ile üye firmalarımızın personellerine yönelik sürdürülebilirlik ve yeşil üretim konularında eğitimler sunarak sektörde farkındalığı artırmayı amaçlıyoruz.”

Karbon düzenlemesi ve AB ile iş birliği

Ertan, Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması (SKDM) hakkında da önemli hazırlıklar yapıldığını vurguladı. 1 Ocak 2026 tarihinde yürürlüğe girecek olan SKDM için, Ege Bölgesi demir çelik sektörünün uyumunu sağlamak amacıyla çeşitli çalışmalar yürütülüyor. Bu çerçevede, Yalçın Ertan, “Birliğimiz ve İtalyan temiz enerji kümesi COSVIG ortaklığında ve ENSİA koordinasyonunda yürütmekte olduğumuz Karbon Yönetimi İçin Kümelerarası İşbirliği projesi kapsamında, 18-23 Kasım 2024 tarihlerinde Almanya’nın Hamburg şehrine yönelik bir çalışma ve inceleme ziyareti gerçekleştireceğiz. Bu ziyaret, ihracat yapan firmaların kapasitelerini geliştirmek, AB ile bilgi ve deneyim alışverişi yapabilmek için önemli bir fırsat sunacak.” dedi.

Orta doğu pazarına yönelik hamleler

Yalçın Ertan, Orta Doğu pazarındaki fırsatlara da dikkat çekti. Körfez Bölgesinde, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin ardından, demir ve demirdışı metaller sektöründe en büyük altyapı ve üstyapı yatırımlarına sahip üçüncü ülke olan Kuveyt’in, Türk firmalarına büyük fırsatlar sunduğunu belirtti. Ertan, bu fırsatları değerlendirebilmek için Mayıs 2025’te Kuveyt’e yönelik bir Sektörel Ticaret Heyeti düzenlemeyi planladıklarını ifade etti.

Uluslararası fuarlar ve iş birlikleri

Türk demir çelik sektörünün 2025 yılına damgasını vuracak bir diğer önemli etkinlik ise Almanya'nın Münih şehrinde düzenlenen Intersolar Europe Fuarı olacak. Ertan, sektördeki gelişmeleri yakından takip etmek ve katılımcı firmaları desteklemek amacıyla, “Bu yıl gerçekleştirdiğimiz ziyareti 2025 yılında da tekrarlayarak, sektördeki yenilikleri ve gelişmeleri yerinde gözlemleyeceğiz.” şeklinde konuştu.

Muhabir: Osman Günden