Merkez Bankası’nın Ankara’dan İstanbul’a taşınma süreci devam ediyor. Taşınma kararının ardından muhalefet, deprem riskine karşı dikkat çekmişti. Ekonomim yazarı Maruf Buzcugil, Merkez Bankası’nın olası İstanbul depremine karşı kritik personel için gerekli önlemleri aldığına dair bilgi verdi. Buzcugil’in aktardığına göre, Merkez Bankası yakın zamanda İstanbul’a atanmış kritik personelinin bir kısmını tekrar Ankara’da görevlendirme kararı aldı.

Depremm22-5

Ekonomim yazarı Maruf Buzcugil, Merkez Bankası'nın (TCMB) olası İstanbul depremini risk planlamasına dahil ettiğini yazdı. Buzcugil, TCMB'nin İstanbul’dan Ankara’ya taşınmasının ekonomi üzerindeki etkilerini ve bankanın işlevini nasıl kolaylaştıracağını tartışmaya devam ettiklerini, bu tartışmanın süreklilik arz ettiğini belirtti.

Buzcugil'in açıklamalarına göre, Merkez Bankası, olası bir İstanbul depremine karşı hazırlıklarını tamamladı ve temel işlevlerini Ankara’dan kesintisiz olarak sürdürecek. Banka, İstanbul'da görev yapan kritik personelinin bir kısmını yeniden Ankara'da görevlendirecek. Bu önlemlerle, fon yönetimi ve uluslararası işlemler gibi kritik işlemler aksamadan devam edecek. TCMB’nin Ankara’daki binaları da bu süreçte aktif olacak.

Merkez Bankası Rezerve

Deprem riski karşısında hemen devreye girecek

Buzcugil'in açıklamaları şu şekilde:

"Merkez Bankası, Türkiye’de ve dünyada önemli kurumların, şirketlerin yaptığı gibi işlevinin olası bir afet karşısında kesintisiz devamı için hazırlıklarını tamamlamış durumda. Banka hiç karşılaşmak istemediğimiz olası İstanbul depreminde temel işlevini yerine getirmeye Ankara’dan kesintisiz devam edecek. Edindiğim bilgiye göre, Merkez Bankası çok yakın zamanda İstanbul’a gitmiş kritik personelinin bir bölümünü yeniden Ankara’da görevlendirme kararı aldı. Merkez Bankası’nın önemli birimlerinden belli sayıda çalışan olası bir deprem riski karşısında Ankara’dan hemen devreye girecek. Böylelikle Merkez Bankası’nın işlevi kesintisiz devam edecek. Fon yönetimi ve Merkez Bankası gözetimindeki piyasalar, uluslararası işlemler hiç kesintiye uğramayacak. Belli sayıda yetkili çalışan işlemlerin sürmesini sağlayacak. 30 Haziran 1930 tarihinde Ankara’da kurulan TCMB’nin Ulus’taki birkaç kez yenilenmiş eski ve yeni binaları da bu durumda varlığını sürdürecek."

Gölge ofisler kuruluyor

Bloomberg’den Uğur Yılmaz’ın haberine göre, İstanbul merkezli bankalar da önlemlerini alıyor. Denizbank, Nisan ayında 350 milyon dolardan fazla bir bedelle İstanbul'un en pahalı bölgesindeki genel merkez binasını satın aldı. Ancak, aynı banka deprem riskine karşı başka bir şehirde alternatif bir yer arayışına başladı. Bu adım, iş stratejisindeki değişiklikten ziyade, İstanbul’da beklenen olası deprem nedeniyle atıldı.

Başkent Ankara, olası felaket durumlarında bankacılık hizmetlerinin sürekliliğini sağlamak için gölge ofisler ve ekipler kuruyor. Denizbank dışında, BBVA’nın Türkiye’deki bankası Garanti, QNB Finansbank ve TSKB de yedek planlar üzerinde çalışıyor. İstanbul, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın kuzeyinde yer alırken, Ankara iki büyük fay hattı arasında ve riskli bölgelerden uzak konumda bulunuyor.

Kaynak: Haber Merkezi