ALPER TEMİZ - Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasında yer alan Tekağaç mevkiinde, Muğla Çimento Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından 2021 yılında yapımına başlanan entegre çimento fabrikası projesi, mahkeme kararıyla durdurulmuştu. Ancak süreç yeniden başlatılmış ve projenin geleceği için kritik bir döneme girilmişti.
Proje kapsamında 28 Kasım’da İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı gerçekleştirilmişti. Bununla birlikte Deştin Çevre Platformu’nun, imar planlarının iptali için açtığı dava mahkeme tarafından reddedilmiş ve platformun sözcüsü Haluk Özsoy, karara sert tepki göstermişti. Konu Muğla Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı'nda gündeme geldi. Meclise Deştin Köylüleri de katıldı.
"Başkan Aras bize söz vermişti"
Konunun mecliste komisyona gönderilmesiyle birlikte mecliste bulunan köylüler, başkan Aras'ı top çevirmekle suçladı. "Başkan Ahmet Aras köyümüze geldi, bize, köyümüzde Çimento Fabrikası yapılmasına izin vermeyeceğine dair söz vermişti. Ellerimle Başkana zeytinyağlı böre yaptım ben" diye tepki gösteren köylüler, "Bu eller CHP'den başkasına oy vermedi; ÇED raporu yok, yapı ruhsatı yok; top çeviriyorsunuz. Siz bunun ne demek olduğunu biliyor musunuz?" diyerek Başkan Aras'a yüklendi.
"Belediye bizi mahkeme kapılarında süründürüyor"
Deştinli Köylüler verilen sözlerin tutulmadığına isyan ederek şunları söyledi, "Tümüyle iptal edilmiş bir ÇED var ortada. İmar planları iptal davasında çok ilginçtir revize ÇED süreci başladı denilerek bizim iptal davamız reddedildi. Şirket bakanlıktan destek de alarak bir revize ÇED girişiminde bulunuyor ancak ortada onaylı bir ÇED yok. Ortada bir süreç var ve resmi olarak 'ÇED olumlu kararı' olmazken, böyle bir süreç var diyerek, iptal davamız reddediliyor. Bir hakim bizi haklı bularak imar planlarının iptalini doğru buluyor ancak diğer iki hakim, olumlu oy veriyor. Belediye bizi mahkeme kapılarında süründürüyor. Onay yetkisi de iptal yetkisi de belediye meclisinindir. Ancak belediyenin bir türlü bu sorumluluğu almasını sağlayamıyoruz."
"Taşın altına elini koymaktan çekinenler, ulusal düzeyde bunu nasıl yapacak?"
Deştin Çevre Platformu Sözcüsü Haluk Özsoy ise sürece dair şöyle konuştu, "Mücadelemizde Muğla Büyük Şehir Belediyesiyle yol ayrımındayız. Haklı mücadelemizde biz Deştinli Köylülerinin yanında mı olacaklar yoksa kıyımdan, sermayeden yana mı konumlanacaklar göreceğiz. Bugün Deştin’in yanında durup korumazlarsa yarın haktan hukuktan nasıl bahsedecekler? Bugün elinde olmasına rağmen bu meclis bu hukuksuzluğu durdurmazsa yarın biz topraklarımızı savunmak için dayak yerken gelip fotoğraf verecekler mi? Tweet atacaklar mı deştin direnişinin yanındayız diye? Yanınızdayız sizinleyiz sözlerinin eyleme dönüşme vakti geldi. Sözler değil yapılanlar önemlidir. Burada bugün gerçekleşen meclis aynı zamanda Türkiye genel siyasetinin bir provasını yapacaktır, iktidar hedefi olan ve hukuksuzluktan yakınan CHP bu hukuksuzluklara karşı halkını savunacak mı? Diğer partiler, kendi yerelini savunmazlarsa neden partileşmişler? Eğer burada bile elini taşın altına koymaktan çekinirse bunu ulusal düzeyde nasıl yapacak? Bu sınav omuzlara tarihi sorumluluk yükleyen bir sınavdır, bütün meclis üyeleri ve ilgili komisyonlar bu sorumluluğun farkında olarak hareket etmelidir."