Son Mühür / Alper Temiz - Muğla’da yıllardır süren çimento fabrikası tartışmaları, 13 Şubat 2025’te gerçekleşen Muğla Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında alınan tarihi bir kararla yeni bir döneme girdi. Meclis, bölgedeki doğal yaşamı ve tarımı tehdit eden Entegre Çimento Fabrikası’na yönelik 1/5000 ölçekli Mevzi İmar Planlarını iptal etti.

Çevre platformları, köylüler ve yaşam savunucuları tarafından büyük bir zafer olarak değerlendirilen bu karar, Muğla’nın havasını, suyunu, ormanlarını ve tarımsal üretimini koruma yolunda kritik bir adım olarak görülüyor.

“Şer odağı yok edildi”

Deştin Çevre Platformu, Bayır Çevre Komitesi ve MUÇEP Menteşe Meclisi tarafından yapılan ortak açıklamada, iptalin yalnızca çevresel bir kazanım değil, aynı zamanda bir çıkar grubuna karşı alınmış önemli bir karar olduğu belirtildi:

“Bu iptalle birlikte, Muğla’da oluşturulmaya çalışılan bir şer odağı da yok edilmiştir. Gizli sosyal medya hesaplarından karalama kampanyaları yürüten, yalan haberler yayan ve bunları yerel gazeteler aracılığıyla yaygınlaştıran bir kötülük kaynağı da kurutulmuştur.”

deştin Köylülerinden Özgür Özel'e teşekkür ziyareti-1

Açıklamada ayrıca, projeye karşı mücadelede emeği geçen siyasilere teşekkür edildi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP Parti Meclisi üyesi Baran Bozoğlu, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Yatağan Belediye Başkanı Mesut Günay, Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal ve diğer belediye meclis üyeleri bu süreçte öne çıkan isimler oldu.

Çimento fabrikası 32 yıldır gündemde

Muğla’nın Bayır ve Deştin bölgelerine yapılmak istenen çimento fabrikası ve hammadde ocakları projesi, 1993 yılından bu yana gündemde. Özellikle Deştin köylüleri ve çevre savunucuları, bu projeye karşı uzun yıllardır süren bir mücadele yürütüyor.

“2020’de gizlice yürütülen süreç sonunda 2022’de fabrika inşaatına başlandı. Ancak ikinci ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporunun ve ardından inşaat yapı ruhsatının iptal edilmesiyle bu saldırı da püskürtüldü.”

Ancak çevreciler, şirketin yeni hamleler yapmaya hazırlandığını belirtiyor. Daha önce iptal edilen ikinci ÇED’in, Çevre Bakanlığı’nın 2009/7 Genelgesi kapsamında revize edilerek yeniden değerlendirmeye alındığı ifade ediliyor.

“Amaçları, kanunsuz bir şekilde 3. ÇED’i çıkartmak ve iptal edilene kadar inşaatı bitirerek oldubittiye getirmektir.”

deştin Köylülerinden Özgür Özel'e teşekkür ziyareti

Mücadele devam ediyor: Sırada 1/1000’lik planlar var

Çevreciler, çimento fabrikasının tamamen engellenmesi için Menteşe Belediye Meclisi’nin de bir an önce 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planlarını iptal etmesi gerektiğini belirtiyor.

Ayrıca, yeni hazırlanan 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planı’nda bu tehdidin tamamen ortadan kaldırılması ve 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda söz konusu alanın Sanayi Alanı olarak işaretlenmesinin kaldırılması için hukuki ve teknik çalışmalar yapılması çağrısında bulunuyorlar.

Açıklamalarını “Yaşasın mücadelemiz. Çimentocu şirket Muğla’yı terk etmelidir. Muğla cennet kalacak, Deştin Çayı özgür akacaktır.” sözleriyle noktalayan çevreciler, doğayı savunmaya devam edeceklerini vurguluyor.

Muhabir: Alper Temiz