Milli Mücadelenin en önemli kilometre taşlarından biri olan Erzurum Kongresi'nin 105.yılında Tüm Yerel-Sen Genel Örgütlenme Sekreteri Devrim Onur Erdağ o günün kahramanlarını yeniden gündeme taşıdı. '105 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı Erzurum Kongresi, ulusal egemenliğin koşulsuz olarak gerçekleştirilmesinin yolunu açmıştır. Emperyalistler vatan topraklarımızı işgal etmişler ve güzel yurdumuzu yakıp yıkarak halkımızı teslim almak istemişlerdi. Ancak Mustafa Kemal Atatürk, Ulusal Kurtuluş Savaşını başlatarak bağımsızlığımızı sağlamıştır' hatırlatmasında bulunan Erdağ mesajında şunları söyledi.

Emperyalist işgale karşı...

30 Ekim 1918’de Mondros Mütarekesi’nin imzalanması ile birlikte tüm ülkede olduğu gibi Erzurum ve çevresinde de millî hareketler oluşmaya başlamıştır. Atatürk, emperyalistler karşısında dağınık haldeki güçlerin birleştirilmesi için toplantılar yapmış, yayımladıkları bildirilerle, genelgelerle milletin kaderini eline almasını örgütlemiştir. Mustafa Kemal Atatürk, emperyalist işgale karşı 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak oradan da Anadolu’ya geçer ve kongre süreçlerine giden örgütlenme ve direniş sürecini başlatmıştır. 

Cumhuriyete uzanan yol...

Milli güçlere, milletin topyekün mücadelesine ve Milli Meclis'e dair önemli kararların alındığı Erzurum Kongresi, istiklal mücadelesinin hedeflerinin ve ilkelerinin tespitinde belirleyici rol oynamıştır. Milletin özgürlük yolundaki azim ve kararlılığının tüm dünyaya duyurarak Cumhuriyete uzanan yolun temel taşları döşenmiştir.
Düşman işgalindeki vatan toprağını kurtarmak için bağımsızlığa giden zorlu yolu Erzurum'dan sürdüren Atatürk ve beraberindekiler, bu kongre sayesinde ülkenin bağımsızlığına giden yolu açmıştır. Ancak Samsun’dan Havza, Amasya ve oradan Erzurum’a kadar yapılan yolculuk da sayısız engeller ve tehlikeler bertaraf edilerek gerçekleştirilebildi. Düşman işgalindeki vatan toprağını kurtarmak için bağımsızlığa giden zorlu mücadelesini Erzurum'dan sürdüren Atatürk ve silah arkadaşları, bu kongre sayesinde ülkenin bağımsızlığa giden yolunu açmıştır. 
Erzurum Kongresinde yapılacak mücadelenin yönteminin ne olması gerektiğine karar verilmiştir. 

Tüm dünyaya gösterdik...

Erzurum Kongresi’nin toplanma gerekçeleri milletimizin Anadolu'daki birliğinin tüm dünyaya göstermek açısından da tarihi bir duruştur. Erzurum Kongresi'nde milli sınırlar içerisinde bulunan vatan topraklarının bölünmez bir bütün olduğu ve parçalanamayacağı karar altına alınmıştır. Kongrede manda ve himayenin kabul edilemeyeceği ifade edilmiş, milli iradenin hakim kılınacağı ilan olunmuştur. Kongrede aynı zamanda, Milli Meclisin derhal toplanması için çalışılacağı kararlaştırılmıştır.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, 23 Temmuz 1919’da emperyalist güçlerin Osmanlı topraklarını paylaşmaya çalıştığı bir dönemde Erzurum Kongresi ile Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atılmasını sağlamıştır.
Bu duygu ve düşüncelerle Erzurum Kongresi’nin 105. yılında, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere kongre üyelerini, Kurtuluş Savaşı’nın tüm kahramanlarını rahmetle, minnetle ve şükranla anıyorum.

Muhabir: Bünyamin Dobrucalı