İZMİR HABERLERİ

"Dijital ebeveynlik zorunlu hale geldi"

Son Mühür TV’de yayınlanan Sıcak Bakış programının konuğu, ECPAT Türkiye İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Av. Esra Serdaroğlu Gönülkırmaz oldu. ECPAT Türkiye'nin çocukların cinsel sömürüsüne karşı yürüttüğü çalışmaları anlatan Gönülkırmaz, dijital çağın çocuklar için getirdiği yeni tehditlere dikkat çekerek aileleri uyardı.

SON MÜHÜR - AYŞEGÜL KOÇ / ECPAT Türkiye İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Av. Esra Serdaroğlu Gönülkırmaz, Son Mühür TV’de yayınlanan Sıcak Bakış programında Ayşegül Koç’un sorularını yanıtladı. Çocuk gelin olgusunun aslında bir cinsel istismar biçimi olduğunu vurgulayan Gönülkırmaz; “Çocuk ve gelin kelimeleri yan yana kullanılmamalı” diyerek, bu tabirin sorunun ciddiyetini gölgede bıraktığını belirtti.

“Çocukları cinsel sömürüden korumak için mücadele ediyoruz”

ECPAT Türkiye hakkında bilgi veren Gönülkırmaz; “ECPAT olarak çocukların cinsel ticari cinsel sömürüsüne son vermek üzerine kurulmuş bir derneğiz. ECPAT uluslararası bir ağdır. 1990 yılında Kuzey Tayland'da çocukların cinsel işçi olarak kullanılmasına karşı bir grup aktivistin bir araya gelmesi ve küresel bir çağrı yapmasıyla kuruldu. Daha sonra üç, dört tane büyük küresel çapta toplantı düzenlendi. Amaç hükümetlere, karar vericilere, kanun koyuculara, çocuğun cinsel sömürüden korunması için etkili kararlar aldırabilmekti. 2008 yılında Türkiye'de çocukları cinsel sömürüden koruma ağı olarak faaliyet göstermeye başladı. Daha sonra dernekleştik tüzel bir kişilik kazanmak amacıyla ABD 104 ülkede 125 sivil toplum kuruluşunun üyeliği ile geniş etkin bir ağ olduk. Türkiye'de De Çocukların Ticari Cinsel Sömürüsüne Son Derneği adı altında Ankara merkezli bir derneğiz, İzmir de tek şubesi. Genel Başkanımız Şahin Antakyalı. Biz de ülke çapında İzmir'de faaliyetlerimizi göstermeye devam ediyoruz” dedi. 

“Dijital ebeveynlik öğretilmeli”

“Dijital ebeveynlik öğretilmeli diye düşünüyorum” diyen Gönülkırmaz; “Hepimizin elinde telefonlar var. Hepimiz sosyal medyadayız. Hepimiz bir şekilde orada vakit geçiriyoruz. Bir kere kendimizi de eğitmemiz lazım. Çocukların da hangi sitelerde ne yaptığını bilmemiz gerekiyor. Çocuklarla iletişimi asla koparmamak lazım. Yani odasında bilgisayarla oynuyor bir şey olmaz dememek lazım. Eğer bir çocuğunuz bilgisayarda vakit geçiriyorsa, hangi sitelere girdiğini dostça, arkadaşça ama ebeveynlik sıfatını da unutmadan, ben de bir gireyim ben de bir bakayım hadi şu oyunu beraber oynayalım diyerek iletişim kurmanızı tavsiye ediyorum. Bakalım araya korsan reklamlar giriyor mu? Korsan görüntüler giriyor mu? Müstehcenlik giriyor mu? Sohbet odası olan oyunları kesinlikle önermiyoruz. Çünkü yaşını küçük gösterip orada kötü niyetli insanlar çocuğunuzla iletişime geçebilirler. Çocuklar son raddeye gelinceye kadar yardım istemekten çekiniyorlar. Neden? Çünkü internetin telefonun ellerinden alınacağından korkuyorlar. Onlar için bu kendi arkadaş ortamlarından dışlanmak demek orada var olmak gençler için çocuklar için çok önemli. Buna da dikkat etmek lazım” ifadelerini kullandı.

“Aileler dikkat!”

Gönülkırmaz, ailelere önemli uyarılarda da bulundu. Çocukların maruz kaldığı istismarların çeşitli psikolojik ve davranışsal etkiler yaratabileceğini belirten Gönülkırmaz, “Bu çocuklar psikolojik olarak bazı etkiler gösterir. Bu durumlarda çocuğunuz her zamankinden daha içe kapanık olabilir, okula gitmek istemiyor olabilir, arkadaşlarıyla görüşmek istemiyor olabilir. Daha küçük yaştaysa ya da daha büyük yaşta da olsa da çamaşırları yıkarken anneler babalar çamaşırda bir leke, bir kan gibi birtakım izler bulabilirler. Bu tarz şeylere dikkat etmek lazım ya da eğer fail çocukla uzun bir ilişkiye artık girmişse onun güvenini kazanmışsa. Çocuk kendi yaşından daha büyük davranabilir kendini daha büyük göstermek için daha fazla makyaj yapıyor olabilir. Yaşına uygun olmayan kıyafetler giyiniyor olabilir” dedi. 

ECPAT İzmir’in çalışmaları…

ECPAT İzmir olarak yaptıkları çalışmalardan bahseden Gönülkırmaz; “Öncelikle aileleri eğitmekle başlıyoruz. Belediyelerle başka sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliklerimiz oldu. Turizm ve seyahatte cinsel sömürüyü önlemek için bazı çalışmalarımız var. Bununla ilgili olarak da geçtiğimiz sene bir otelin bütün çalışanlarını cinsel sömürüye karşı bilinçlendirme konusunda eğitmiştik. Buradan da başka otel sahiplerine otel yöneticilerine de seslenmek istiyorum. Çünkü otelinizde böyle bir vakanın olması sizin prestijinizi de lekeleyecek. Bodrum Belediyesi çalışanlarına yönelik de bir eğitim düzenlemiştik. Herhangi bir olayda neler yapmaları gerekiyor, nelere dikkat etmeleri gerekiyor Bu gibi konularda onlarla da eğitim yaptık. Eğitimlerimize devam ediyoruz” dedi. 

“Çocuk ve gelin kelimeleri yan yana kullanılmamalı”

“Küçük yaşta çocukları evlendirmenin de bir cinsel ticari sömürü olduğunu unutmamamız gerekiyor” diyen Gönülkırmaz; “Çünkü küçük yaşta çocuklar evlendirildiklerinde, siz gelin sıfatıyla gönderiyorsunuz eve ama o çocuk orada ev işinde çalıştırılıyor, tarlada çalıştırılıyor cinsel amaçlı kullanılıyor. Bu da bir cinsel istismar. Çocuklarımızın erken yaşta evlendirilmesi konusu çok hassas bir konu. Sadece örf adet gelenek diye bakmamak lazım. Evlenme yaşı 17 yaş fevkalade ama hakim 16 yaşında izin verebiliyor. Bu da genelde çocuğun hamile kalması oluyor. Halbuki hamile kalması demek çocuğun evlenmesi demek olmamalı. O çocuğun aslında cinsel istismara uğradığını gösteren bir sebeptir. Ve bu tarz durumlarda da gebeliğin sona erdirilmesi kararı verilebiliyor. Bunlara çok dikkat etmek lazım. Çocuk ve gelin kelimelerin yan yana kullanmayalım. Çocuk gelin ifadesini, bu olayları tanımlarken bile kullanmamak gerekiyor. Hatta çocuklar için gelinlik bile olmamalı” diye konuştu.