SAĞLIK HABERLERİ

Diş hekimleri iş bırakıyor: Talepler sıralandı!

Genel Sağlık-üyesi Ağız ve Diş Sağlığı Çalışanları insanca çalışma için 14 Şubat’ta iş bırakıyor.

SON MÜHÜR- Genel Sağlık-üyesi Ağız ve Diş Sağlığı Çalışanları insanca çalışma koşulları ve insan sağlığına uygun bir çalışma ortamı için 14 Şubat’ta iş bırakıyor. 

Genel Sağlık-İş İzmir Şube Başkanı Derya Pekel konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamasında, "İzmir özelinde Sağlık Bakanlığı’na bağlı Alsancak, Bornova, Karşıyaka, Menemen, Narlıdere ve Torbalı İlçelerinde olmak üzere 6 Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi (ADSM),1 Eğitim Diş Hastanesi var. Hekim tedavi süresini baz alarak hasta sayısını belirlemekte söz hakkına sahip değil" ifadelerine yer verdi. 

İŞ YÜKÜ VURGUSU 

Hekimlerin iş yükü altında ezildiğine vurgu yapan Derya Pakel, "Kanal tedavisi, dolgu, protez gibi tedaviler uzun süreler isterken hekimler ard arda verilen MHRS randevuları sebebiyle yoğun iş yükü altında ezilmektedir. Yurttaşlar ya MHRS randevusu bulamayıp özele yönelmek durumunda kalmaktadır ya da MHRS randevusu alabildi ise de bir önceki hastanın tedavi süresinin uzaması ile mağdur olmakta ve/veya şiddete başvurabilmektedir. ADSM’ lerde yeterli sayıda ağız ve diş sağlığı teknikeri bulunmuyor" dedi. 
 Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinde tüm sorunların çözümü için talep ve önerilerini sıralayan Pakel, "MHRS randevularının uzaması ya da geç başvuran hastalar sebebiyle Hekim mesai sonrası tek başına kalıyor. Malzemenin takibi, sterilizasyonu, hasta çağırma, yapılan işlemi kodlama, tedavi kaydı gibi işlemler hekim tarafından yapılmak durumunda kalıyor. İş yükü hayli artan hekimin hatalı kodlama yapması durumunda tahsil edilemeyen SGK ödemesinin Hekime rücu edilmesi yoluna gidiliyor" diye konuştu. 

Genel Sağlık-İş'in talepleri şu şekilde; 

1-Yeterli, alt yapısı uygun, depreme dayanıklı ve binaların yangından korunması hakkındaki yönetmeliğe uygun, hastane ve merkezler açılmalı, eski ve güvenli olmayan binalar hizmete kapatılarak yenilenmelidir.

2- ADSM ve ADSH sayısı artırılmalı OECD ortalamalarının altında kalan Diş Hekimi ve Ağız Diş Sağlığı Çalışanı sayısı atamayla arttırılmalıdır.

3-MHRS randevuları hastalar için uygun  tedavi yapabilecek zaman aralıklarında olmalı, bu doğrultuda hekimlerin günlük MHRS sayıları azaltılmalıdır. ADSM ve ADSH ler için MHRS sayılarının; Diş hekimleri için 12 MHRS + 4 devam eden, uzman diş hekimleri için ise 8 MHRS 4 devam eden olacak şekilde planlanmasını talep ediyoruz. Bütüncül olmayan vardiya dayatması gibi uygulamalar terkedilmelidir.

4- Dental protez hizmetlerinin neredeyse tamamı özel sektöre teslim ve taşere edilmiştir. Özel diş protez laboratuvarları ihale ile hizmet vermektedir ve bu şartlarda kalifiye personel sayısı az veya yetersizdir.” Kamusal alanda tüm hizmetler kamuya ait olmalıdır.

5-Koruyucu sağlık hizmetleri için ; nüfusa dayalı diş hekimi ve sağlık teknikeri (ağız ve diş) ataması yapılmalı, 4 elle çalışma kuralına uygun şartlar sağlanmalı; eşit, ücretsiz, ulaşılabilir ve nitelikli bir kamu hizmeti sunulmalıdır. Bu amaç için; Birinci Basamak Koruyucu Aile Diş Hekimliği sisteminin tüm Türkiye de yürürlüğe konulması, sevk zinciri yürürlüğe sokularak ADSM/ADSH’ ye entegrasyonu sağlanmalıdır.

6- Tek kalemde ve emekliliğe yansıyacak maaş ödemesi yapılmalıdır.

7-Sağlıkta hem yönetici hem de hasta ve hasta yakını tarafından uygulanan şiddeti önleyici ve caydırıcı kanunlar yürürlüğe konulmalı ve uygulanmalıdır.