İZMİR HABERLERİ

Doğan Kılıç: Kent Lokantaları amacının dışına çıktı! Artık bize zarar veriyor

Son Mühür Tv ekranlarında Gazeteci Ercan Pala’nın hazırlayıp-sunduğu Satır Arası programına konuk olan İzmir Lokantacılar Odası Başkanı Doğan Kılıç, Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin açtığı Kent Lokantalarının amacının dışına çıktığını söyledi.

SON MÜHÜR - AYŞEGÜL KOÇ / Lokasyon seçimlerinde de hata yapıldığını öne süren Kılıç, ‘’Konu gündeme geldiğinde yetkililere çıkacak sorunları anlattık, bizim esnafımızın bundan olumsuz etkileneceğini onun yerine emekli, öğrenci ve engellilere yönelik kartlar verilerek mevcut yerlerde yemek yenmesinin sağlanması gerektiğini anlattık. Dinlemediler arka arkaya açtılar, her geçen günde sayı çoğalıyor. Kemeraltı’nda neden var mesela kuyumcu bile oradan yemek yiyor. Ayrıca lokantalar arasında bir fiyat birliğide yok her ilçe kendine göre belirliyor. Kent lokantalarının etrafında ki esnaflar bundan ciddi etkileniyor. Zaten bizim onlarla mücadele etme şansımız yok. Bunun bir orta yolu bulunmalı, fayda sağlarken diğer yanda yok etmemeli’’ dedi. 

KDV’deki fark yarımızdan yüzde 9 götürüyor

Geçtiğimiz yıl değişen KDV oranlarının kendileri için ciddi bir kayıp yarattığını dile getiren Kılıç, ‘’Bizim kullandığımız hammaddelerde KDV yüzde 1, biz yüzde 10 kesiyoruz. Aradaki yüzde 9’luk fark bizim cebimizden çıkıyor. Bunun bize zarar verdiğini bir türlü anlatamadık. İlettiğimiz yetkililer ‘’Size alırken yüzde 9 kazandırıyoruz’’ düşüncesinde ancak öyle değil. KDV yüzde 1 ama fiyatlardaki artış yüzde 100, daha indiği gün aradaki farkı fiyata yansıttılar zaten. Biz fiyatları makul düzeyde tutabilmek için kendi karımızdan fedakarlık ediyoruz. Sigorta ve vergilerde cabası. Diğer sorun ise internetteki yemek şirketleri yüzde 46 ile çalışıyorlar. Biz değil onlar kazanıyor. Belki ciro yapıyorsunuz ama kazanmıyorsunuz. Üyelerimiz bu konuda dertli. Ancak o kadar büyüdüler ki baş etmek imkansız’’ diye konuştu. 

Meslek liseleri aşçılık bölümleri çoğalmalı

Özellikle aşçı ve garson olarak yetiştirecek eleman bulmakta zorlandıklarını anlatan Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü; ‘’Son yıllarda ciddi eleman sıkıntısı yaşıyoruz. Gençler bu işe sıcak bakmıyor. Meslek liseleri de aşçılık bölümleri de çok az. Şu anda popüler olan ‘’Şef’’ lik, ancak onun yeri ayrı o işin şov tarafı. O da olarak eğitimler düzeliyoruz. Bunu daha da geliştirmemiz, bizim bu konuda desteklenmemiz lazım. Kursların sonunda yazılı ve uygulamalı sınavlarla ‘’Aşçı’’ belgesi verilebilir. Biz yetişmiş olanlara bu sınavları yapıyoruz ancak istihdamın çoğalması için eğitim desteği şart.’’