Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü vesilesiyle önemli açıklamalarda bulundu. Hayvanlara karşı işlenen suçların aydınlatılması ve önlenmesi adına güvenlik güçleriyle koordineli çalışmalar yürütüldüğünü belirten Çınar, “2004 yılında yürürlüğe giren 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na göre, hayvanlar artık mal olarak değil, can olarak değerlendirilmektedir. Bu yasa ile hayvanlara yönelik işlenen suçlarda idari para cezası uygulanmakta, ancak 2021 yılında bu cezaların bir kısmı suç olarak kabul edilmiştir,” ifadelerini kullandı.

Suçların Aydınlatılması ve Hayvan Sağlığı İçin Çalışmalar
Müdür Çınar, hayvan haklarının korunmasına yönelik yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi verdi. İl ve İlçe Müdürlüklerinin, güvenlik güçleriyle iş birliği yaparak hayvanlara karşı işlenen suçların aydınlatılması için yoğun çaba sarf ettiğini vurguladı. Ayrıca, bulaşıcı hastalıkların önlenmesi amacıyla aşılama çalışmalarının da sürdüğünü kaydetti. “Kedi ve köpeklere mikroçip uygulaması yapılarak, büyük ve küçükbaş hayvanlara küpe takılarak kayıt altına alınması sağlanmaktadır. Bu, hem hayvanların sağlık durumunun izlenmesi hem de kaybolan hayvanların bulunması açısından büyük önem taşımaktadır,” diye ekledi.

Hayvanların Yaşam Hakkı ve Refahı
Dünyanın, insanlarla birlikte tüm evcil ve yabani hayvanlar ile bitkilerle yaşadığımız diğer canlılara zarar vermediği bir yer olması gerektiğini belirten Çınar, “Hayvanların yaşam haklarının korunması, sağlıklı ve refah içinde yaşamalarına vesile olmasını temenni ediyoruz,” dedi. 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nün bu bağlamda bir hatırlatma niteliğinde olduğunu ifade eden Çınar, toplumun her kesimini hayvan hakları konusunda duyarlı olmaya davet etti.

Hayvanları koruma bilincinin artırılması ve bu konuda yapılacak olan çalışmaların desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Çınar, “Hayvanlara yönelik duyarlılığın artması, onların yaşam kalitesini yükseltecek ve toplumsal barışa katkı sağlayacaktır,” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA