ÇEVRE HABERLERİ

Dünya plastik atıkla başa çıkamayacak!

Norveç Uluslararası Kalkınma Bakanı Anne Beathe Tvinnereim, plastik atık krizinin önümüzdeki 10 yıl içinde yönetilemez hale geleceğini belirterek, plastik üretiminin kısıtlanması gerektiğini vurguladı

Norveçli Bakan Anne Beathe Tvinnereim, BM görüşmelerinde yaptığı açıklamada, dünya 10 yıl içinde plastik atık krizini yönetemez hale geleceği uyarısında bulunarak, plastik üretiminin azaltılması gerektiğini vurguladı. Ancak Güney Kore’de düzenlenen görüşmelerde, plastik kirliliğiyle mücadelede ülkeler arasında üretim kesintileri konusunda ciddi anlaşmazlıklar yaşandığı ifade edildi.

175 Ülke Anlaşma İçin Bir Araya Geldi

Norveç Uluslararası Kalkınma Bakanı Anne Beathe Tvinnereim, dünya plastik atık krizini önümüzdeki 10 yıl içinde yönetemez hale geleceğini belirterek, plastik üretiminin kısıtlanması gerektiğini vurguladı. Bu hafta Güney Kore'de yapılacak BM plastik kirliliği müzakereleri öncesinde açıklama yapan Tvinnereim, plastik üreticisi ülkelerle diğer ülkeler arasında ciddi görüş ayrılıkları bulunduğunu ve plastik kirliliğiyle mücadelenin üretim aşamasını da kapsaması gerektiğini savundu. Ancak, petrol üreten ülkelerin güçlü karşıtlığı nedeniyle mükemmel bir anlaşmanın şu aşamada mümkün olmadığını belirtti.



Son araştırmalar, mikroplastiklerin insan plasentasında, atardamarlarında ve testislerinde bulunduğunu ve bu durumun kalp krizi, felç gibi sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilebileceğini ortaya koydu. Norveçli Bakan Anne Beathe Tvinnereim, dünyayı plastik kirliliğiyle mücadelede cesur adımlar atmaya çağırarak, ülkelerin liderlik yapması gerektiğini belirtti. İki yıl önce 175 ülke, plastiklerin tüm yaşam döngüsünü kapsayan bir anlaşma için müzakerelere başlasa da, plastik endüstrisinin büyüklüğünden kaynaklanan anlaşmazlıklar nedeniyle süreçte ilerleme sağlanamıyor.

Üretim Azaltılmalı

Norveçli Bakan Anne Beathe Tvinnereim, plastik üretiminin azaltılmadan plastik kirliliğiyle mücadelede başarılı olunamayacağını vurguladı. Tvinnereim, yalnızca geri dönüşüm ve atık yönetiminin yeterli olmadığını, plastik üretimi ve tüketiminin azaltılması gerektiğini belirtti. Uzmanlar, plastik kullanımının 2060'a kadar üç katına çıkmasını ve atıkların yarısının depolama sahalarına gitmesini bekliyor. Ayrıca, tek kullanımlık plastiklerin aşamalı olarak kaldırılması ve zararlı kimyasalların yasaklanması konusunda küresel bir uzlaşının mümkün olduğu ifade ediliyor. Ancak, fosil yakıt üreticisi ülkeler üretim kısıtlamalarını reddederek atık yönetimine odaklanılması gerektiğini savunuyor.



ABD, plastik üretiminde kısıtlamaları destekleyebileceğini açıklasa da, Donald Trump'ın yeniden başkanlık koltuğuna oturmasının bu politikaların uygulanabilirliğini sorgulatıyor. Uzmanlar, Çin'in liderlik göstermesinin müzakerelerde belirleyici olacağını belirterek, Çin'in harekete geçmesinin etkili bir anlaşma sağlanmasına yardımcı olabileceğini ifade etti. Plastik kirliliğiyle mücadeleye yönelik BM görüşmeleri 1 Aralık'ta sona erecek ve Norveçli Bakan Tvinnereim, sürecin başarıyla sonuçlanacağı konusunda umutlu olduğunu belirtti.