Türkiye'nin önde gelen su ürünleri avcılığı merkezlerinden biri olan Ege Denizi'nde, deniz canlılarının korunması ve sürdürülebilir balıkçılığın devamlılığı amacıyla 15 Nisan itibarıyla av yasağı dönemi başlayacak. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, 2024-2025 av sezonunda mevzuata aykırı hareket edenlere toplamda 3 milyon TL'nin üzerinde idari para cezası uygulandığını belirtirken, yasak süresince gerçekleştirilecek ihlallerde ise 5 bin 600 TL'den 170 bin TL'ye kadar cezai işlem uygulanacağını vurguladı.
İzmir, su ürünleri avcılığında önemli bir konuma sahip
629 kilometrelik uzun kıyı şeridi, 30 balıkçı barınağı ve 1738 aktif balıkçı teknesiyle İzmir, Türkiye'nin en önemli deniz ürünleri avcılığı üslerinden biri olarak öne çıkıyor. Ege Denizi'nin zengin su ürünleri potansiyeli, kentin bu alandaki etkinliğini daha da artırıyor. Ancak bu değerli kaynağın gelecek nesillere aktarılabilmesi için belirli dönemlerde avlanmanın sınırlandırılması büyük önem taşıyor. Bu kapsamda uygulanan av yasağı, deniz ekosisteminin dengesini korumayı ve balık stoklarının yeniden canlanmasını amaçlıyor.
İzmir'de 10 bin tonun üzerinde su ürünü avlandı
İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, geride kalan 2024-2025 av sezonunda başta hamsi, sardalya, istavrit ve tirsi olmak üzere toplamda 10 bin tonun üzerinde su ürünü avcılığı yapıldığını açıkladı. Özellikle Ege Bölgesi'nde ağırlıklı olarak sardalya avcılığının yapıldığını ifade eden Şahin, aynı dönemde yaklaşık 4 bin ton civarında hamsi avcılığının gerçekleştiğini de belirtti. Sürdürülebilir bir avcılık anlayışının benimsenmesi amacıyla bu sezon hamsi avında kota uygulamasına başlandığını dile getiren Şahin, denizdeki türlerin popülasyonlarına göre önümüzdeki süreçte benzer kota uygulamalarının diğer türler için de gündeme gelebileceğini söyledi.
Yasağa uymayanlara ağır cezalar uygulanacak
İzmir'de su ürünleri avcılığına yönelik denetimlerin 30 farklı karaya çıkış noktasında titizlikle yürütüldüğünü vurgulayan Mustafa Şahin, bu noktalarda özellikle kota uygulamasına tabi olan ürünlerin kontrollerinin yapıldığını ifade etti. Geçtiğimiz sezon yaklaşık 1500 balıkçı gemisinin denetlendiğini belirten Şahin, bunun yanı sıra hal, mezat gibi balıkla ilgili tüm ticari alanların da denetimden geçirildiğini aktardı. İzmir'de avlanıp diğer illere gönderilecek su ürünleri için nakil belgelerinin düzenli olarak kontrol edildiğini söyleyen Şahin, bu sezon yaklaşık 250 usule aykırı işlem tespit edildiğini ve bu nedenle toplamda 3 milyon TL'nin üzerinde idari para cezası uygulandığını açıkladı. Ayrıca, mevzuata aykırı olarak avlanan yaklaşık 23 ton balığa da el konulduğu bilgisini verdi. Av yasağı süresince olası ihlallerin önüne geçmek için yoğun çaba sarf ettiklerini dile getiren Şahin, yasağa uymayanlara 5 bin 600 TL'den 170 bin TL'ye kadar idari para cezası uygulanacağını hatırlattı. Denetimlerin etkin bir şekilde yürütülebilmesi için Türkiye'deki en iyi su ürünleri kontrol teknelerinden biri olan "Reis Bey"in İzmir'de görev yaptığını da sözlerine ekledi.
Balıkçılar yeni sezon hazırlıklarına başlayacak
İzmir Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Birliği Başkanı ve Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği Başkanı Mehmet Aksoy ise, geride kalan sezonun balıkçıların beklentilerini tam olarak karşılamasa da genel olarak kötü geçmediğini ifade etti. Kota sisteminin İzmir'de uygulanmaya başlandığını ve ilk uygulamada bazı eksiklikler yaşansa da gelecek sezon bu sorunların giderileceğini umduğunu belirtti. 1 Eylül 2024'te açılan av sezonunun 15 Nisan 2025'te sona ereceğini hatırlatan Aksoy, balıkçıların bu süre zarfında kıyıya demirledikleri teknelerinin bakımını yapıp, ağlarını onararak 1 Eylül'de başlayacak yeni av sezonuna hazırlanacaklarını söyledi. Balıkçılık ticaretinin her zaman belirsizliklerle dolu olduğunu dile getiren Aksoy, elde edilen kazancın genellikle bir sonraki sezonun daha iyi geçmesi umuduyla teknelere ve ekipmanlara yatırıldığını vurguladı. Aksoy, tüm balıkçıların 1 Eylül 2025'te başlayacak yeni sezondan umutlu olduğunu da sözlerine ekledi.