Ehliyet yenileme sürecinde son tarihin yaklaşmasıyla birlikte milyonlarca sürücü için heyecan dorukta. Nüfus müdürlükleri ve randevu sistemlerinde yaşanan yoğunluk, işlemlerin zamanında tamamlanması gerektiğini gözler önüne seriyor. Yetkililer, başvuruların son güne bırakılmaması konusunda sık sık uyarılarda bulunuyor. Ehliyetini yenilemeyen sürücüler, cezai yaptırımlarla karşılaşabilir. Peki, ehliyet yenileme işlemi nasıl gerçekleştirilir, hangi belgeler gereklidir? Yenileme işlemi için son tarih ne zaman ve cezalar neler?
Ehliyet yenileme süreci ne zaman bitecek?
Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin geçici 10'uncu maddesi, sürücü belgelerinin değiştirilmesi için belirlenen sürenin 5 yıl içinde tamamlanmasını öngörüyordu. Ancak Kovid-19 salgını nedeniyle, 1 Ocak 2016 tarihinden önce düzenlenmiş eski tip sürücü belgelerinin yenilenme süresi, İçişleri Bakanlığı tarafından 31 Aralık 2022'den 31 Aralık 2024'e kadar uzatıldı. Dolayısıyla, ehliyet yenileme süreci 31 Aralık 2024 tarihinde sona erecek.
Ehliyet yenilememin cezası nedir?
Eski tip sürücü belgeleri, 31 Aralık 2024 tarihine kadar indirimli bir şekilde, toplam 15 lira karşılığında yenileriyle değiştirilebilecek. Bu bedel, 13 lira değerli kağıt ücreti ve 2 lira vakıf payından oluşuyor. Ancak, 1 Ocak 2025'ten itibaren eski sürücü belgelerini yenilemek isteyenler, tam harç ücreti ve diğer masrafları ödemek zorunda kalacak. B sınıfı sürücü belgesi için 2024'te toplam ücret 5 bin 165 lira olarak belirlenmişken, 2025 için bu tutar Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yeniden belirlenecek. Bu nedenle, yıl sonuna kadar yenileme işlemlerini tamamlamayan sürücüler, ehliyetlerini güncellemek için fazladan 5 bin lira üzerinde bir ödeme yapmak zorunda kalacak.