Son Mühür/Gamze Eskiköy- Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 2024 yılı olağan mali genel kurul toplantısını gerçekleştirdi. Divan Başkanlığına Serdar Sığıroğlu; Divan Katipliğine Halil Hakan Damartürk, Melih Çakıroğlu seçildi. 2024 Yılı Hesap Raporu’na göre Gelirler Toplamı 25 milyon 87 bin 993 TL, Giderler Toplamı 22 milyon 879 bin 742 TL olarak açıklandı. 2025 Yılı Tahmini Gelirler Toplamı 30 milyon 600 bin TL; giderler Toplamı 30 milyon 600 bin TL olarak açıklandı.

“Türkiye yüzde 10 gümrük vergisi uygulanacak ülkeler arasında”

EİB Yönetim Kurulu Başkanı Jack Eskinazi, “Tekstil Sektör Kurulu olarak tüm ilgili Birliklerimizin katılımıyla, ABD’ye yönelik ihracatımızı artırmak ve sektörümüzü tanıtmak amacıyla başlattığımız Turquality tanıtım projemizin çalışmalarının ne kadar isabetli olduğunu gösteriyor. Bildiğiniz üzere ABD Başkanı Donald Trump tarafından Çin ve Vietnam başta olmak üzere birçok ülkeye uygulanacak yeni ilave gümrük vergileri açıklandı. Türkiye, yüzde 10 gümrük vergisi uygulanacak ülkeler arasında yer alıyor.

ABD tarifelerinde ülkemiz en düşük ilave vergi uygulanan ülkeler grubunda yer aldı, rakip ülkelere uygulanan daha yüksek vergi oranlarından dolayı avantajlı durumumuzu önümüzdeki dönemlerde ABD’ye yönelik ticaret faaliyetlerimizi yoğunlaştırarak ve gümrük tarifelerinin ortaya çıkaracağı yeni ticaret düzeninde doğru bir yol haritası ile hareket ederek gerçekleştirmemiz gerekecek” dedi.

“Türkiye ve ABD arasındaki ticaret serbestleşecek”

Ayrıca, Ticaret Bakanımız Sayın Ömer Bolat’ın açıklamaları da sektörümüz açısından olumlu gelişmeler olacağını gösteriyor” diyen Eskinazi, “Türkiye olarak, ABD’nin de dahil olduğu “Uzak Ülkeler Stratejisi” gibi kapsamlı eylem planlarının yanı sıra; tekstil, hazır giyim, makina gibi çeşitli sektörlere yönelik de hazırlıkları hayata geçirmeye başlayacaklarını ve bunların hayata geçirilmesi sonucunda, Türkiye ve ABD arasındaki ticaretin daha da serbestleştirilmesi için de imkanlar ortaya çıkacağını belirtti. Sektörümüz özelinde yapılan bu yorumların da olumlu sonuçlarını göreceğimizi düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

Yüzde 10 vergi dilimi rakip ülkelerde daha yüksek

ABD’nin yeni ilave vergilerinin sektörümüzü nasıl etkilediğini alt ürün grubu bazında değerlendirmelerini açıklayan Eskinazi, “Örneğin; İpek elyaf ve iplik veya keten, kenevir elyaf ve ipliklerde vergi oranı 0 iken yeni uygulama ile yüzde 10 vergi uygulanarak ABD’ye gönderilebilecek.

Yada, örneğin yatak çarşaflarında yüzde 2,5 ile yüzde 20,9 arasında vergi uygulanıyorken ilave yüzde 10 vergi eklenecek. İlk aşamada eklenen yüzde 10 ilave vergi olumsuz bir durum olarak algılanabilir ancak rakiplerimize uygulanacak vergi oranlarıyla değerlendirildiğinde daha avantajlı halde olduğumuzu görebiliyoruz. Örneğin mevcut vergisi yüzde 15 olan Pakistan’a uygulanan ilave vergi yüzde 29 iken mevcut vergisi yüzde 15 olan Hindistan’a ilave yüzde 26 vergi uygulanacak.

Hazır giyim için de aynı durum geçerli, örneğin; örme pamuklu T-shirt için ABD’nin Türkiye’ye uyguladığı mevcut vergi yüzde 16,5 iken veya pamuklu erkek denim pantolon için yüzde 16,6 iken , yüzde 10 ilave vergi olacak. Ancak rakiplerimizin vergi oranları; örneğin Çin için mevcut vergi yüzde 50 iken ,ilave vergi ile birlikte toplam yüzde 84 oldu. Bangladeş mevcut yüzde 15 iken ilave vergi ile birlikte toplam yüzde 52 oldu. Vietnam mevcut yüzde 15 iken, toplam 61 oldu” dedi.

“Bakanlıkla görüştük ama...”

Eskinazi sözlerini şöyle noktaladı: EİB Başkanı açıkladı: Bakanlıktan beklenen çözümü alamadık!

“Bildiğiniz üzere döviz kurlarının enflasyon oranında artmamasından kaynaklanan maliyetlerimizin artışı ile ihracatçılarımız zor süreçlerden geçmektedir. Hazine ve Maliye Bakanlığımıza konuyla ilgili çok görüş ilettik ancak bu konuyla ilgili bildiğiniz üzere “döviz artarsa enflasyon artar” görüşü dolayısıyla beklenen çözüm alınamadı. Ancak döviz kurlarında yaşanan son dönemlerdeki artışlara rağmen enflasyonda düşüş yaşandı.

Her yerde ilettiğim gibi ; Türkiye rakiplerine göre yüzde 40-50 daha pahalı bir ülke haline geldi “İhracatçılar olarak enflasyondan, pariteden darbe yemişken, 2024 yılında finansmana erişimde de büyük zorluklar yaşadık.

2025 yılının kolay geçmeyeceğini öngörüyoruz, ancak yeni gelişmelerle ve alacağımız yeni pozisyonlarla daha iyi bir yıl geçireceğimizin umuduyla çalışmalarımıza devam edeceğimizi bildirmek isterim”

Muhabir: GAMZE ESKİKÖY