Konutlarda kiracı ve ev sahibi arasında uygulanan yüzde 25'lik kira zam sınırı uygulamasının 1 Temmuz 2024 itibarıyla son bulmasının ardından merakla beklenen enflasyon rakamları açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, tüketici fiyatları haziran ayında aylık yüzde 1.64 artarken, yıllık yüzde 71,60 oldu. 

Morgan Stanley: Türkiye Kasım'da faiz indiremeyebilir, enflasyon ise daha yüksek olacak Morgan Stanley: Türkiye Kasım'da faiz indiremeyebilir, enflasyon ise daha yüksek olacak

Yeniden TÜFE dönemi

Açıklanan rakamların konut zammına yansımasını değerlendiren  İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu; “Yüzde 25 zam sınırı vatandaşın avantajına olan bir uygulamaydı. Sona erdi. Şuanda geçmişte uyguladığımız sisteme dönüyoruz. Enflasyon rakamlarına baktığımızda geçen aya göre yüzde 20’lik artış oldu. Ev ve işyeri kiraları bu artış üzerinden belirlenecek. Yani ev kirası 10 bin lira ise 17 bin lira olacak. Şimdi asgari ücret sabit, enflasyon muhasebesi yok. Burada dengeyi iyi yakalamak gerekiyor” dedi.

“Türkiye’nin lokomotif sektörü”

“Türkiye’nin lokomotif sektörü”Güleroğlu; “Enflasyon baskısı var, dolar baskısı var, kira baskısı kalktı, konut kredisi faiz oranlarının aşağıya düşmesi gerekir, mevduat faizinin aşağıya düşmesi gerekir ki piyasaların önü açılsın. Gayrimenkul sektörü Türkiye’nin lokomotif sektörü. 350 iş kolunu götüren bir sektör. Eğer siz bu sektörün üstüne basmaya devam ederseniz. Müteahhitler, tedarikçiler gibi her şeyin düzenini bozmuş olursunuz. Şuanda ülkenin ekonomisi belli. Bu lokomotif sektörü ayakta tutmak zorundayız. Hükümetin bu sisteme zorluk değil, kolaylık getirmesi lazım. Biraz sıkılıyor muyuz? Evet. Şimdi yüzde 70 kira zammı ile ortaya çıkan yeni bir pozisyon olacak. Süreci hep birlikte yaşayıp göreceğiz” diye konuştu.

Muhabir: Ayşegül Koç