GAMZE ESKİKÖY- İzmir Çiçekler Odası Başkanı Kazım Kış, yüksek enflasyonun çiçekçilik sektörünü derinden etkilediğini belirterek, sektörün ayakta kalma mücadelesi verdiğini ifade etti. 2023 yılına göre işlerinin yarı yarıya azaldığına isyan eden Kış, mazot fiyatlarının, elektrik ve su gibi temel giderlerin hızla yükselmesiyle sektördeki maliyetlerin dayanılmaz bir seviyeye ulaştığını ifade etti.
“Mazot fiyatları sektörü olumsuz etkiledi”
İzmir Çiçekler Odası Başkanı Kazım Kış, enflasyonun çiçekçilik sektörünün de vurduğunu belirtti 2023 yılına göre, işlerinin yarı yarıya azaldığını belirten Kazım Kış, en büyük faktörlerin mazot fiyatlarının olduğunun altını çizerek,” Elektrik, su gibi temel giderlerin yanı sıra mazot fiyatları da sektörümüzü olumsuz etkileyen en önemli faktörler arasında. Girdilerdeki artış, maliyetlerimizi büyük ölçüde artırdı. Bu yükselen maliyetlerin altında ezilmemek mücadele veriyoruz ama ne yazık ki kira, vergiler, genel giderlerin artışı gibi ek yükler de bize ciddi zorluklar yaşatıyor” diye isyan etti.
“Zevke dayalı sektör olduğu için erteleniyoruz”
Çiçeklik sektörünün zevke dayalı sektör olduğu için insanların ertelemesinden dolayı piyasayı yokuşa sürdüğünü belirtti. Kış, “Enflasyon oranlarının çok yüksek olması, iş hacminin düşmesi bu sıkıntıyı derinleştiriyor. Çiçekçilik gibi zevke dayalı bir sektör, insanların daha temel ihtiyaçları karşılarken, ne yazık ki ertelenebiliyor. Ekmek gibi temel bir ürünü almak gibi bir zorunluluk olmadığı için çiçek alımları erteledi bu da doğrudan işlerimize yansıdı” dedi.
Vakıflar da sektöre darbe vurdu
Düğünler ve cenazelerin de bu durumdan etkilendiğini belirten Kış, “Eskiden düğünlerde genellikle 25-30 çelenk olurdu, gelin duvakları da çoğunlukla çiçeklerden yapılırdı. Şimdi ise bu sayı ciddi şekilde azaldı, tek tük çelenk görüyoruz” dedi. Geçmiş yıllarda, cenaze olduğu zaman çiçeklik sektörünün oldukça yoğun çalıştığını söyledi. Fakat günümüzde çiçek yerine vakıf çelenkleri tercih edilmesinin sektöre ağır darbe vurduğunu söyleyen Kış, “Vakıfların çelenklerle ilgili sundukları seçenekler, sektördeki gelir kaybını artırıyor. Özellikle bir bağış karşılığında verilen çelenkler, biz çiçekçilere büyük bir darbe vurdu” diye konuştu.
“Hastaneye çiçek götürdüğümüz zaman terörist muammelesi görüyoruz”
Kış, Hastanelere çiçek gönderme konusunun eziyet hale geldiğini belirterek, “Geçmiş yıllarda hastanelere doğum, hasta ziyareti veya özel kutlamalar için çok sayıda çiçek gönderilirdi. Ancak şu an hastanelerde çiçek teslimatı yapmak oldukça zor. Sağlık Bakanlığı’na bu konuda yazılar yazdık, ancak hastaneler kendi iç düzenlemelerine göre çiçek alımına izin vermiyorlar. Oysa biz, çiçeklerin hastalar için moral kaynağı olduğunu düşünüyoruz. Çiçekler, hem doğum hem de hastalık süreçlerinde insanlara moral verebilir. Ancak şu anki hastane politikaları, bu süreci oldukça karmaşık hale getirmiş durumda. Hastaneye çiçekçi girdiği zaman sanki terörist girmiş gibi muammele görüyoruz. Oraya ötüremezsiniz buraya koyacaksınız” gibi ifadelere maruz kalıyoruz. Kendi kafalarına göre hiçbir kanun yokken kendi kanun koyucular oldular” dedi.
“Vampir çiçek sepeti”
E-ticaretin de sektördeki etkisi büyük. Çiçek Sepeti gibi platformların meslektaşların kanını emen vampir olduğunu söyledi. Kış, Yüzde kırk, yüzde otuz komisyonlarla Zaten bu ekonomik şartlarda inanın çiçek çok pahalı şu anda. Yani bir anlam veremiyorum” dedi.